Belgische kosmonaut Frank de Winne op weg naar ISS-ruimtestation

(belga) - Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is woensdagochtend de Belgische kosmonaut Frank de Winne (foto: epa) naar het internationaal ruimtestation ISS gelanceerd. De Winne is daarmee de tweede Belg in de ruimte na Dirk Frimout. De Winne werd om 4.11 uur Belgische tijd gelanceerd met een Sojoez-FG draagraket.

De lancering van de Sojoez-FG liep twee dagen vertraging op na het crashen op 15 oktober van een onbemande, licht verschillende, Sojoez-draagraket.

De nok van de Sojoez vervoert een capsule die zich vrijdag om 5.56 uur Belgische tijd aan het Internationaal Ruimtestation ISS moet vastklinken.

Frank de Winne wordt vergezeld door twee Russische collega's, Sergej Zaljetin en Joeri Lontsjakov. Hij heeft de voor buitenlandse kosmonauten zeldzame functie van boordingenieur, waardoor hij onder andere verantwoordelijk is voor de immer delicate koppeling van de capsule aan het ISS-ruimtestation.

Het trio komt met de Sojoez TM-34, die in april aan het ISS is aangemeerd, op 10 november naar de aarde terug.

Onder de noemer OdISSea gaat de Winne, geassisteerd door zijn twee collega's en de drie vaste bemanningsleden van het ISS-complex (Valeri Korzoen, Sergej Tresjev en Peggy Whitson), 23 wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Ze situeren zich op het gebied van materiaalkunde, biologie, levenswetenschappen, vloeistoffenfysica enzvoort. Het leeuwendeel - veertien - is voor rekening van Belgische vorsers en heeft directe toepassingen op het alledaagse leven. Nooit eerder waren er zoveel Belgische experimenten tegelijk in de ruimte.

Meer informatie over de Winnes missie leest u op de website van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA

Videobeelden van de lancering kan u bekijken op www.energia.ru

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud