Belgische lonen mogen komende twee jaar 5,5 procent stijgen

De lonen van de Belgische werknemers zouden de komende twee jaar, analoog met de buurlanden, 5,5 procent mogen stijgen. De lonen van de voorbije twee jaar stegen echter 1,1 procent sneller dan in de buurlanden en 1,5 procent sinds 1996. Dat blijkt uit het technisch verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).

(belga) Het rapport van de CRB is het vertrekpunt van het tweejaarlijks interprofessioneel overleg, dat maandag begint. De sociale partners onderhandelen tijdens dat overleg over de loon- en arbeidsvoorwaarden van alle werknemers uit de privésector voor de volgende twee jaar.

De CRB becijfert hoeveel de lonen de komende twee jaar mogen stijgen om de concurrentiepositie niet in gevaar te brengen. Sinds 1996 bepaalt een wet immers dat de lonen in België niet sneller mogen toenemen dan in de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland.

In die landen wordt voor 2007-2008 een uurloonkostenontwikkeling van 5,5 procent verwacht. De inflatie voor die periode zou op 3,9 procent uitkomen.

Dan is er nog de loondrift. Dat is alles wat buiten de sectorale akkoorden wordt toegekend, zoals bedrijfs-cao's, premies, barema's... Die bedroeg de laatste tien jaar gemiddeld 0,1 procent. Voorheen rekende men daarvoor op 0,5 procent. "Hét bewijs dat de wet van 1996 werkt", aldus Kris Degroote van de CRB. Rekening houdende met deze cijfers betekent dat theoretisch dat er 1,4 procent extra op de loonbriefjes zou kunnen komen.

Maar de voorbije twee jaar stegen de lonen in de Belgische privé sneller dan in de buurlanden. De loonkostenontsporing voor die periode bedraagt 1,1 procent. In 2005-2006 stegen de lonen in België 4,7 procent. Meer dus dan de indicatieve loonnorm van 4,5 procent. Dat komt vooral door de inflatie. De lonen in de buurlanden stegen in 2005-2006 3,6 procent, terwijl de verwachting 5,3 procent was. Dat is vooral het gevolg van inspanningen in Duitsland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud