Belgische ondernemingen gezonder in 2006

De gezondheid de Belgische ondernemingen is in 2006 met 3,6 procentpunten verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Gezondheidsbarometer van de Belgische ondernemingen die maandag werd voorgesteld door onderzoeksbureau Graydon.

(tijd) De studie van Graydon Belgium, in samenwerking met de Unie der Rechters in Handelszaken, analyseert de gezondheid van de bedrijven op basis van dertien zogenoemde knipperlichten of alarmsignalen, zoals een algemene schuldgraad groter dan 100 procent, een eigen vermogen kleiner dan 50 procent van het kapitaal en een negatieve rentabiliteit gedurende twee jaar.

Uit de barometer blijkt dat bij 38,06 procent van de Belgische bedrijven knipperlichten aanwezig zijn, een daling met 1,34 procent ten opzichte van 2005. Binnen het Brusselse Gewest was de daling het grootst (-1,48 procent), gevolgd door Vlaanderen (-1,43 procent) en Wallonië (-0,98 procent).

De studie geeft ook aan dat de arrondissementen Ieper, Kortrijk, Dendermonde, Tongeren, Eupen en Hasselt tot de gezondste van België behoren. Het grootste aantal zwaar zieke ondernemingen daarentegen is te vinden in Brussel, Nijvel, Charleroi, Luik, Bergen en Antwerpen. "Algemeen wordt via deze studie bevestigd dat het Vlaamse gewest beduidend beter scoort, met slechts 35,55 procent ondernemingen met knipperlichten, terwijl Brussel piekt met 45,70 procent", legt Graydon uit.

Voorts blijkt dat het aantal economisch zwaar zieke ondernemingen in 2006 licht is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Nog 4,29 procent van de bedrijven, een daling met 0,81 procentpunt, wordt omschreven als "zwaar ziek".

Uit de resultaten van het onderzoek besluit Graydon ook dat de handelsrechtbank van het arrondissement Luik beschouwd kan worden als de "strengste rechtbank van het land", met 1 faillissement per 39 ondernemingen. Ook de handelsrechtbank van Namen en Antwerpen horen bij de strengste, met respectievelijk 1 faillissement per 43 ondernemingen en 1 per 51,2. Ieper daarentegen blijkt het meest tolerante arrondissement te zijn, met 1 faillissement per 344 ondernemingen.

Voor het onderzoek van Graydon werden 383.538 vennootschappen geselecteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud