Belgische topman vangt ruim 20 procent meer

De topmanager van een Bel20-bedrijf verdiende in 2006 gemiddeld 2,3 miljoen euro. Dat is 22 procent meer dan in 2005, toen dat gemiddeld 1,89 miljoen euro bedroeg. De topverdiener was Albert Frère van GBL, die 5,5 miljoen euro ontving. Serge Fautré van de vastgoedgroep Cofinimmo moest het met een tiende daarvan stellen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

(tijd) Het loon van de topmanagers torent hoog uit boven de gemiddelde jaarwedde van een kmo-bedrijfsleider in ons land, dat tussen de 80.000 en 120.000 euro bruto ligt. Het is ook flink hoger dan de 365.000 euro waarop de manager van een Belgisch filiaal van een multinationaal gemiddeld kan rekenen.

De sterke stijging van de toplonen is toe te schrijven aan de gunstige economie en de stevige bedrijfswinsten, en aan het feit dat de managementvergoedingen in ons land stilaan opschuiven naar het internationale niveau. Hoewel de toename van de managementlonen minder uitgesproken is dan de stijging van de bedrijfswinsten - de Bel20-bedrijven boekten vorig jaar een winstgroei van 38 procent - contrasteert ze met de loonmatiging die de werkgevers van hun gewone werknemers vragen.

In internationaal perspectief zijn de Belgische toplonen niet exorbitant. In de VS verdient een manager van een topbedrijf al vlug meer dan 20 miljoen dollar per jaar. In Nederland ontving Jan Bennink, van de babyvoedingsgroep Numico, vorig jaar 11,6 miljoen euro. De Belg Michel Tilmant kreeg als topmanager van ING 5,7 miljoen euro. Dat is peanuts in vergelijking met de 340 miljoen euro die de Belg Pierre Lagrange in Londen verdiende als manager van het hefboomfonds GLG.

De topverdiener in België was vorig jaar Albert Frère, met 5,5 miljoen euro. De GBL-baas kreeg een uitzonderlijke bonus van 3 miljoen euro voor de geslaagde verkoop van de Bertelsmann-participatie, waarop GBL een enorme meerwaarde boekte.

De gemiddelde vergoeding voor de voorzitters van de raad van bestuur van de Bel20-bedrijven steeg vorig jaar met 13 procent tot 236.953 euro. Het karigst bedeeld, met 40.000 euro, was NPM-voorzitter Gérald Frère, de zoon van Albert Frère.

SMi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud