Berx voorgedragen als Antwerpse gouverneur

De CD&V draagt haar ondervoorzitster Cathy Berx voor om de Antwerpse gouverneur Camille Paulus op te volgen. Dat hebben de Vlaamse christendemocraten maandagmorgen laten weten. Het zijn de Vlaamse en de federale regering die de beslissing moeten nemen. Dat gebeurt de komende maanden. Paulus gaat in mei met pensioen.

(belga) - Berx is ondervoorzitter van de CD&V, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Antwerpen. Ze is nog maar 39, maar wordt straks dus benoemd in een functie die ze tot haar pensioen kan uitoefenen.

CD&V-voorzitter Etienne Schouppe pleegde zondag nog overleg met een reeks mensen over de beslissing. Er zouden nog vier kandidaten geweest zijn, van wie twee ernstig. Uiteindelijk wordt het dus Cathy Berx, liet de partij maandagmorgen officieel weten.

Aangezien gouverneurs zowel afgevaardigden van de federale als de deelstaatregeringen zijn, moeten zowel de Vlaamse als de federale regering de beslissing officieel nog nemen. Dat gebeurt de komende weken, in elk geval voor de huidige gouverneur van Antwerpen Camille Paulus - van liberale strekking - in mei met pensioen gaat.

Berx zal dan de enige vrouwelijke gouverneur zijn. Paul Breyne (West-Vlaanderen), André Denys (Oost-Vlaanderen), Lode De Witte (Vlaams-Brabant) en Steve Stevaert (Limburg) zijn allen mannen.

Eenmaal benoemd tot gouverneur zal Berx ook ontslag moeten nemen als ondervoorzitter van de Vlaamse christendemocraten. Aangezien de partij in april of mei ook een nieuwe voorzitter moet aanduiden, zal dat ook dan gebeuren, luidt het maandag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud