Advertentie

Beschuldigden aanslagen 11 maart 2004 hebben banden met België

Het proces van de 29 beschuldigden van de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid heeft uitgewezen dat verschillende onder hen banden hebben met de Belgische "cel van Maaseik" van GICM (Groupe islamique combattant marocain).

(belga) Het kostte de Belgische justitie weinig moeite om te achterhalen dat de Madrileense groep en enkele verdachten in Brussel en Maaseik elkaar kenden. De Belgische Staatsveiligheid controleerde in 2004 al enkele maanden het doen en laten van die laatsten.

Slechts acht dagen na de aanslagen in Madrid kon de federale politie al meerdere verdachten, onder wie Youssef Belhadj, arresteren. Door gebrek aan bewijzen kwam hij echter opnieuw op vrije voeten. Belhaj werd uiteindelijk in april 2005 uitgeleverd aan Spanje, nadat hij in februari van dat jaar op vraag van Madrid opnieuw opgepakt was in Molenbeek.

De Spaanse justitie herkende hem als Abou Doujanah De Afghaan, de woordvoerder van Al-Qaïda in Europa. Hij is gemaskerd te zien op een video, op 13 maart 2004 gevonden in Madrid, terwijl hij de aanslagen opeist.

De digitale afdrukken van Mohamed Alafad, een van degenen die de bom bezaten, zijn teruggevonden in een appartement in de Van Schoorstraat in Schaarbeek, waar ook Mourad Chabarou, een van de veroordeelden in het Belgische proces rond de "cel van Maaseik", een tijdje verbleef.

Chabarou had ook sterke banden met Rabei Ousmane Sayed Ahmed, gekend als "Mohamed De Egyptenaar" die tijdens een telefoongesprek fier toegaf, mee achter de aanslagen in Madrid te zitten. Ook in een ander telefoontje enkele weken na de aanslagen, neemt hij samen met Mourad Chabarou de plannen voor de zelfmoordaanslag van die laatste door.

Een andere belangrijke beschuldigde tijdens het proces in Madrid is Hassan Al Haski die verschillende keren in België verbleef en gesteund werd door de "cel van Maaseik" waarin zijn broer Lahoussine een spilfiguur is. Lahoussine is in België tot acht jaar gevangenis veroordeeld in het GICM-proces.

Youssef Belhadj en Hassan Al Haski zijn nog steeds beschuldigden in het Belgische dossier van de "cel van Maaseik". De leden van die cel zijn al veroordeeld in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud