Bierconsumptie daalt snel in België

Belgen dronken vorig jaar 2,5 procent minder bier. De federatie van de Belgische Brouwers is verontrust hoewel de bierproductie in ons land met 1,4 procent steeg dankzij de export.

(belga) - Volgens de nieuwe jaarcijfers is de totale bierproductie in België in 2007 met meer dan 18,5 miljoen hectoliter gestegen tegenover vorig jaar. Volgens de federatie is dit vooral te wijten aan de sterk groeiende export, die vandaag meer dan 57 pct van de totale Belgische bierproductie uitmaakt.

Tussen 2000 en 2007 kende de export zelfs een groei van ruim 93 pct. Toch bedraagt de stijging van de export in 2007 slechts 4,8 pct, tegenover 15 pct in 2006.

"Hoewel bier, met een consumptie van 86 liter per inwoner, de meest verkozen alcoholische drank van de Belgen blijft, gaat zijn positie er jaar na jaar op achteruit", zegt voorzitter Theo Vervloet. In 2007 daalde de consumptie met met 2,5 pct, tegenover -1,1 pct in 2006.

De federatie kijkt de groeiende afhankelijkheid van de export met lede ogen aan en pleit voor een stabilisatie van de binnenlandse consumptie.

Duurder bier

De Belgische brouwers benadrukken ook de gevolgen van de stijgende grondstof- en energieprijzen voor de sector. "Dit brengt progressieve en regelmatige prijsstijgingen van het bier met zich mee en is zeker geen goede zaak voor de consumenten, die sowieso al getroffen worden door de stijgende voedselprijzen", luidt het.

Schuld van de politiek 

De federatie wijst op de politieke beslissingen die in de toekomst vermoedelijk genomen zullen worden en een negatieve invloed zullen hebben op de bierconsumptie. "Die beslissingen zullen geïnspireerd zijn door enkele maatschappelijke evoluties zoals het totale rookverbod in cafés, de beperkingen op de verkoop, bijvoorbeeld in tankstations langs de autowegen, het verplichten van waarschuwende pictogrammen op de etiketten of lokale beslissingen die de bierconsumptie op openbare plaatsen verbiedt", luidt het.

Reputatie in gevaar 

"Indien de Belgische bierconsumptie blijft dalen, zoals wij vrezen, kan dit talrijke gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid van de kleine brouwerijen, voor de kenmerkende diversiteit van onze Belgische bieren en op termijn zelfs voor de reputatie van onze bieren in het buitenland", verduidelijkt Vervloet.

De federatie van de Belgische Brouwers verdedigt de economische, sociale en maatschappelijke belangen van alle brouwerijen in ons land. De brouwerijsector stelt in België ruim 5.600 mensen direct te werk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud