Bijna één arbeider op drie tijdelijk werkloos

De tijdelijke werkloosheid blijft explosief groeien. Vorige maand zaten 289.000 arbeiders in het systeem. Dat is een vijfde meer dan in januari en bijna 70 procent meer dan het jaar ervoor. Bijna één arbeider op drie uit de betrokken sectoren kreeg vorige maand met de tijdelijke werkloosheid te maken.


(tijd) - In januari was met 236.347 tijdelijk werklozen al een record gevestigd. Dat werd in februari moeiteloos gebroken. Volgens de RVA-cijfers belandden vorige maand 289.381 arbeiders voor één of meerdere dagen in het systeem. Dat komt neer op een toename met 68,2 procent op jaarbasis en 22,5 procent op maandbasis. Het hoogste cijfer dat tijdens de dotcomcrisis in het begin van de eeuw werd genoteerd was 213.601 (in maart 2003).

Er werkt ongeveer 1 miljoen arbeiders in de industrie en andere conjunctuurgevoelige sectoren, zoals bouw, transport en horeca. Je kan dus besluiten dat bijna één op drie van de arbeiders in die sectoren vorige maand in het stelsel belandde.

Weerverlet

Bovendien groeide de eigenlijke economische werkloosheid vorige maand zonder twijfel nog sneller aan dan deze cijfers suggereren. Het zijn immers algemene cijfers die ook op andere vormen van tijdelijke werkloosheid, zoals het weerverlet, slaan. Omdat februari een pak milder was dan januari is dat weerverlet zonder twijfel gedaald.

Voor bedienden kan tijdelijke werkloosheid nog niet. Vaak wordt gezegd dat bedrijven daarom voor hun bedienden als alternatief beroep doen op het tijdskrediet. Maar volgens de RVA-cijfers blijft die praktijk voorlopig toch binnen de perken. Vorige maand maakten 112.590 werknemers gebruik van het tijdskrediet met vermindering van prestaties. Dat zijn er 6.551 meer dan in februari 2008 en 2.760 meer dan in januari 2009. De toename op jaarbasis volgt het normale stijgingritme. De jongste maanden lijkt er wel sprake te zijn van een versnelling. Maar van een explosie zoals bij de tijdelijke werkloosheid is nog zeker geen sprake.                                                                    IB  

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud