Binnenlandse Zaken ontdekt illegale bewaking bij topbedrijven

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken voert een onderzoek naar illegale 'interne bewakingsdiensten'. Inspecteurs van de Directie Private Veiligheid kammen industrieparken en topbedrijven in ons land uit.

(tijd) 'In het eerste trimester hebben we al 14 illegale diensten ontdekt, wat verrassend veel is', meldt Jan Cappelle, hoofd van de Directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken. Wie wordt betrapt, krijgt een administratieve boete en moet snel de regels naleven.

Het onderzoek is toegespitst op 'interne bewakingsdiensten'. Bedrijven zijn namelijk niet verplicht een externe bewakingsfirma in te schakelen, ze kunnen ook een eigen dienst oprichten.

Maar dan moeten ze daarvoor een vergunning krijgen van Binnenlandse Zaken. En de bewakingsagenten moeten dezelfde opleiding volgen als hun collega's bij de grote bewakingsbedrijven zoals Group 4.

Nu hebben 94 bedrijven en instellingen zo'n vergunning. Op de lijst staan onder meer ziekenhuizen, sportclubs, chemiebedrijven, supermarkten, horeca, musea en universiteiten.

Maar uit het onderzoek van Binnenlandse Zaken blijkt dat de Belgische ondernemingen en industrieparken nog heel wat illegale bewakingsdiensten huizen. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de Directie Private Veiligheid al 14 illegale interne bewakingsdiensten ontdekt. Het gaat bijvoorbeeld over een bekende voedingsproducent en een autofabriek.

Sensibiliseringsactie

'We ontdekken opvallend veel illegale diensten. Dat is verrassend, want al twee jaar geleden organiseerde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een sensibiliseringsactie', stelt Jan Cappelle van de Directie Private Veiligheid. 'De betrapte bedrijven krijgen een administratieve geldboete en de tijd om de regels toe te passen.'

Het is de eerste keer dat Binnenlandse Zaken op zo'n grote schaal een 'thematisch' onderzoek voert naar de bewakingssector. Dat is nu mogelijk door de oprichting vorig jaar van een twaalfkoppige, permanente inspectiecel bij de Directie Private Veiligheid.

De bewakingssector zelf is tevreden met de operatie. 'Wij hadden tot nu toe geen zicht op de grootte van het probleem', reageert Hilde De Clerck van de Beroepsverenging van Bewakingsondernemingen (BVBO).

Intussen zit de Directie Private Veiligheid nog op een berg geld dat de dienst niet mag uitgeven. Het Rekenhof ontdekte eind vorig jaar dat bewakingsfirma's, alarminstallateurs en andere spelers uit de private veiligheidssector al jaren retributies betalen aan de Directie, maar dat het geld werd opgepot. Er stond al 8,6 miljoen euro op de rekening.

'Een wanverhouding tussen de ontvangsten en de uitgaven heeft na verloop van jaren geleid tot een aanzienlijk, niet gebruikt saldo', waarschuwde het Rekenhof.

Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD), wilde het geld investeren in drie projecten, zoals nieuwe uniformen voor de bewakingsagenten en een elektronisch loket voor de sector. Maar Dewaels woordvoerder Paul Van Tighelt meldt nu dat 'om begrotingstechnische redenen' het geld niet zomaar plotsklaps mag besteed worden aan eenmalige projecten. Met als gevolg dat er nog altijd ruim 8 miljoen op de rekening geparkeerd staat. LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud