Bond Beter Leefmilieu bestrijdt cijfers Peeters

De CO2-uitstoot van de 127 benchmarkbedrijven (energie-intensieve bedrijven) in Vlaanderen is gestegen met 2,5 procent. Dat meldt de koepelorganisatie van milieuverenigingen Bond Beter Leefmilieu (BBL) in een reactie op Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V). Die stelde woensdag dat de CO2-emissie van die energie-intensieve bedrijven met 1,8 procent daalde.

(belga) Volgens BBL daalde de totale CO2-emissie met 1,8 procent, maar dat cijfer omvat zowel de benchmarkbedrijven (industrie) als de niet-benchmarkbedrijven (elektriciteitsproductie). Na opdeling van de cijfers tussen beide blijkt dat de uitstoot van de benchmarkbedrijven in Vlaanderen een stijging vertoont met 2,5 procent, aldus Bram Claeys van BBL. Deze stijging wordt gecompenseerd door een gevoelige daling bij de elektriciteitsproductie. De energie-intensieve bedrijven zijn volgens Claeys goed voor 80 procent van het energieverbruik van de Vlaamse industrie.

Minister Peeters linkte zijn cijfers aan de positieve impact van het benchmarkingconvenant en de emissiehandel. De totale daling 'kunnen we echter niet toewijzen aan het benchmarkingconvenant, om de eenvoudige reden dat de elektriciteitsproducenten niet in dat convenant zitten', aldus Claeys.

De daling van de CO2-uitstoot in de elektriciteitssector is volgens BBL te danken aan het feit dat in 2006 minder elektriciteit in eigen land werd geproduceerd en meer uit het buitenland werd geïmporteerd. Daarnaast draaiden onze steenkoolcentrales iets minder hard in 2006 in vergelijking met 2005. 'Mogelijk is hier een impact te merken van de emissiehandel, maar dat moeten we verder onderzoeken', aldus Claeys.

BBL is vragende partij voor meer transparantie inzake het benchmarkingconvenant. 'Enkel bij een volledig inzicht in de resultaten zal het mogelijk zijn duidelijk conclusies te trekken', besloot Claeys.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud