Bourgeois: 'als Vlaanderen bevoegdheid en geld krijgt'

(belga) - Vlaanderen vragen in te staan voor de betaling van de pensioenen kan pas indien ook de middelen en de bevoegdheden daarvoor worden overgedragen. Dat stelt Vlaams minister voor Bestuurszaken, Geert Bourgeois, in een reactie op de verklaringen van federaal minister van Pensioenen Bruno Tobback, die meent dat de deelstaten ook pensioenbijdragen moeten betalen.

Bourgeois hekelt de uitlatingen van Tobback. Die bedient zich enkel van lapmiddelen, in plaats van werk te maken van structurele maatregelen om de activiteitsgraad op te krikken of om de sociale zekerheid te moderniseren, luidt het dinsdag in een reactie.

Volgens de N-VA-minister zullen het opnieuw de Vlamingen zijn die financieel mogen opdraaien voor de gang van zaken. 'Want net zoals dat het geval is voor de sociale bijdrage op het vakantiegeld en de eindejaarspremie zullen het niet de Franstaligen, maar opnieuw de Vlamingen zijn die het gelag mogen betalen. Zo krijgen we nog maar eens een bijkomende transfer van Vlaanderen naar Wallonië', dixit Bourgeois, die zich afvraagt of een transfer van 11 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië nog niet genoeg is.

Bourgeois benadrukt verder dat de invoering van pensioenbijdragen fundamenteel ingrijpt in het financieringssysteem voor de deelstaten. 'Bij het vastleggen van de financieringswetgeving heeft men er uitdrukkelijk voor gekozen om de ambtenarenpensioenen federaal te houden. En dus werden er in de financiering van de deelstaten ook geen financiële middelen opgenomen die daarvoor bestemd zijn', verduidelijkt hij.

Bourgeois is het er echter volledig over eens dat de deelstaten moeten worden geresponsabiliseerd. 'En dat kan zeer eenvoudig en efficiënt met een eigen Vlaamse sociale zekerheid. De visies op de sociale zekerheid en het consumptiegedrag verschillen dusdanig tussen Vlamingen en Franstaligen dat een unitair Belgisch beleid gewoonweg contraproductief is geworden.'

De Vlaamse minister zegt tot slot bereid te zijn een open debat aan te gaan. De federale overheid mag echter geen eenzijdige maatregelen opleggen 'die louter bedoeld zijn om de Vlaamse ambtenaren het gat in de federale kas te laten vullen. Als de Vlamingen de pensioenen moeten betalen, dan willen wij dat daarvoor de middelen én de bevoegdheden worden overgedragen', besluit hij.

22269890

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud