Bourgeois stapt uit Vlaamse regering

©BELGA

Minister Geert Bourgeois neemt ontslag uit de Vlaamse regering. Bourgeois stapt op omdat hij vindt dat de garanties van de Franstalige partijvoorzitters onvoldoende zijn. Op de persconferentie naar aanleiding van zijn ontslag, meldde Bourgeois ook al dat wat hem betreft 'het kartel heeft opgehouden te bestaan.'

(tijd) - Zijn positie stond fel ter discussie na de beslissing van het N-VA-congres om niet mee te stappen in de communautaire dialoog. Op het congres meldde hij nog 'niet gehecht te zijn aan zijn ministerpost'.

De Vlaamse regering heeft intussen unaniem beslist de communautaire dialoog op te starten met de Franstalige partijen. Geert Bourgeois was niet aanwezig op de vergadering. Straks zal de septemberverklaring zoals gepland in het Vlaams parlement worden voorgelezen.

Open Vld-ministers betreuren ontslag

Open Vld-ministers Marino Keulen en Dirk Van Mechelen hebben maandag voor aanvang van de Septemberverklaring in het Vlaams parlement gezegd dat ze het ontslag van N-VA-minister Geert Bourgeois betreuren. "Het is nooit leuk als een collega opstapt", aldus Keulen. Viceminister-president Van Mechelen toonde begrip voor de beslissing van Bourgeois. De Open Vld-ministers dringen er nu wel op aan dat de dialoog van gemeenschap tot gemeenschap kan starten.

Anciaux: 'ontslag voorkoombaar'

Vlaams minister Bert Anciaux (Vl.Pro) was het ontslag van Geert Bourgeois "voorkoombaar geweest". "Ik had graag gehad dat de N-VA mee aan de onderhandelingstafel had gezeten", aldus Anciaux.

Op de vraag of Anciaux blij is met de schijnbare breuk van het Vlaams kartel, antwoordde hij: "Ik zit al lang genoeg in de Wetstraat. Ik verheug met alleen nog over de realisaties van mijn eigen partij. Ik word niet gelukkiger met de miserie van een ander", klonk het.

Anciaux zei ook dat hij het als zijn plicht beschouwt om deel te nemen aan de communautaire dialoog. "Men moet durven zijn nek uitsteken. Men moet durven risico's nemen. Ik ben in het bad gesprongen", aldus Anciaux.

Geert Bourgeois haalde maandag bij zijn ontslag uit naar de uitlatingen van Open Vld en sp.a. Die partijen hadden zondag aangedrongen op het ontslag van Bourgeois in de Vlaamse regering. Bourgeois stak de ontgoocheling over de houding van onder meer Open Vld-voorzitter Bart Somers niet onder stoelen of banken.

Wie Bourgeois aan de communautaire onderhandelingstafel zal vervangen, is voorlopig nog onduidelijk. Het is wachten op de aanstelling van een nieuwe zesde onderhandelaar voor de Vlaamse delegatie

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n