Bourgeois wil duidelijkheid over Europese regelgeving voor televisie

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) heeft diverse opmerkingen bij een voorstel van de Europese Commissie over de regels voor televisiemakers, de beruchte TV-zonder-grenzen-richtlijn. Ook de Franse Gemeenschap en diverse andere EU-lidstaten vragen 'duidelijker definities'.

(belga) De huidige richtlijn over televisie dateert van bijna twee decennia geleden, een modernisering dringt zich daarom op. Het voorstel van eurocommissaris voor Media Viviane Reding gaat echter verder dan de technologische evolutie. Zo is er een versoepeling van het verbod op reclame in en rond programma's voor kinderen. Dat is meteen een van de kritieken van Bourgeois en ook van Fadila Laanan (PS), de minister van Media van de Franse gemeenschap. Beide gemeenschappen verdedigen hetzelfde standpunt bij Europa.

Ook andere landen zien in diverse paragrafen van de tekst een afbouw van de bescherming van kinderen. Bourgeois vraagt bijvoorbeeld aandacht voor minderjarigen in de regels over koopprogramma's en in de regels over 'niet-lineaire diensten' (nieuwe media waar de gebruiker zelf bepaalt of hij iets bekijkt of niet). Diverse landen vragen ook meer controle op 'gedelokaliseerde zenders'. Het gaat om tv-zenders die uitzenden vanuit één land, maar hun programma's volledig richten op een ander land. Op die manier willen ze onder bepaalde regels uitkomen, wat Europees moet bekampt worden, aldus diverse lidstaten.

Eurocommissaris Reding toonde zich optimistisch na een eerste gedachtewisseling met de ministers over het voorstel. Wel zal de discussie nog vele maanden aanslepen. Ook het Europees Parlement kijkt met bijzondere belangstelling naar de tekst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud