'Bouw gaat moeilijk jaar tegemoet'

foto Bloomberg

Ongeveer 21 procent van de ondervraagde Vlaamse kmo's in de bouwsector heeft nu minder werk dan vorig kwartaal. Daarnaast verwacht 26 procent nog minder opdrachten in de eerste drie maanden van 2010. De meeste ondervraagde kmo's (84 procent) hebben nog voor minder dan zes maanden werk. Dat meldt de sectorfederatie Bouwunie maandag in een persbericht.

(belga) - De bouwbarometer, die Bouwunie elk kwartaal publiceert, daalt in het vierde kwartaal van 2009 vrij spectaculair tot 97,8 indexpunten, ruim onder de gezonde grens van 100,00. Dat is een historisch dieptepunt.

De prijzen die de bedrijven voor hun werk kunnen aanrekenen, liggen bij maar liefst 40 procent van de kmo's lager dan enkele maanden geleden (dit is uitzonderlijk veel, in het vorige kwartaal was dat namelijk 19 procent). Slechts 58 procent zegt nu nog met winstgevende prijzen te kunnen werken. Ruim een derde (36 pct) draait net break-even, wat op termijn onhoudbaar is, merkt Bouwunie op. De overige 6 procent werkt zelfs met verlies.

Ook de traditionele pijnpunten binnen de sector laten zich in dit kwartaal extra voelen. Maar liefst 41 procent heeft meer af te rekenen met slechte betalers en 40 procent spreekt van een scherpere concurrentiestrijd.

Bedrijfsleiders van Vlaamse bouwbedrijven verwachten minder werk, lagere prijzen en heel wat klanten die hun facturen te laat zullen betalen. Door dit alles zijn de winstverwachtingen erg laag. "2010 zal dus een moeilijk jaar worden."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud