Advertentie

Bouwgeschillen nemen met een kwart toe

Er duiken steeds meer bouwgeschillen op, zo bericht De Morgen woensdag. De krant baseert zich op gegevens van de Verzoeningscommissie Bouw, de enige officiële instantie in België die probeert te bemiddelen tussen de bouwsector en de particuliere bouwheren.

(belga) "In 2005 kregen we ongeveer achthonderd klachten, in 2006 waren het er zeker meer dan duizend", zegt commissievoorzitter Geert Coene. "In werkelijkheid gaat het over veel meer klachten, want niet iedereen heeft de weg naar onze commissie al gevonden".

De Verzoeningscommissie is een initiatief van consumentenorganisatie Test-Aankoop/Test-Achats en de aannemerssector en de architecten. De commissie kwam er om dure en lange gerechtelijke procedures over bouwgeschillen te vermijden.

Particulieren die klachten hebben over aannemers of architecten, maar ook bouwfirma's die te maken hebben met wanbetalers, kunnen sinds 2002 bij de commissie terecht. Die kan echter alleen een dossier openen wanneer alle partijen in het conflict bereid zijn mee te werken. "Dat is meteen onze grote handicap", stelt Coene. "In slechts tien procent van de gevallen wordt effectief een dossier geopend".

Een mogelijke oorzaak voor de toename van de klachten is een tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector, gecombineerd met een stijgend aantal bouwwerken, meent Coene. De meest gehoorde klachten gaan over sleutel-op-de-deurfirma's: contracten die niet waterdicht blijken te zijn, meerprijzen die in de loop van de werken gevraagd worden, kortom een ongecontroleerde manier van prijsbetaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud