Advertentie

Bouwgrond voor nieuwkomers iets moeilijker in 67 gemeenten

In 67 Vlaamse dorpen en steden wordt het wet dat nieuwe bouwgronden in woonuitbreidingsgebieden enkel toegewezen worden aan kopers die een nauwe band hebben met de streek. Eén op de drie Vlamingen woont in zo'n gemeente, schrijft Het Nieuwsblad op zondag.De impact van de maatregel moet wel meteen worden gerelativeerd.

(belga/tijd) - Het Vlaams parlement keurde vorige woensdag het nieuwe grond- en pandendecreet goed van minister Dirk Van Mechelen (Open Vld). Onderdeel daarvan is de nieuwe regel over betaalbaar wonen in eigen streek. In 67 gemeenten wordt ingegrepen. Bouwgronden in woonuitbreidingsgebieden kunnen alleen nog worden verkocht aan mensen die een nauwe band hebben met de gemeente.

Het principe werd vier jaar geleden voorgesteld door volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) en het werd vorig jaar, toen het kartel met CD&V nog bestond, overgenomen door de Vlaamse regering. Het nieuwe decreet wordt wet vanaf september.

Om de drie jaar gaat de Vlaamse overheid een lijst opstellen van gemeenten waar de regel dat mensen met een band met de streek voorrang krijgen, van toepassing is. Het gaat om gemeenten en steden waar de grondprijzen exploderen door forse inwijking van buiten de streek. Het gaat vooral om de invloed van rijke Nederlanders in de Kempen, eurocraten en rijke Franstaligen rond Brussel en bemiddelde Belgen aan de kust.

Demesmaeker vroeg de eerste, pas opgestelde lijst op bij minister Van Mechelen. Hij stelt vast dat de lijst uitgebreid is - 67 van de 308 Vlaamse gemeenten - en dat een derde (31 procent) van de Vlamingen daar woont. Ruim de helft van Vlaams-Brabant woont in zo'n gemeente. Maar ook de omgeving van Antwerpen, Gent en Leuven plus de Vlaamse kust en de grens met Nederland worden door het nieuwe decreet beschermd.

Beperkte impact

 De impact op de totale markt moet wel worden gerelativeerd.

 In heel Vlaanderen is vandaag 230.000 ha ingekleurd als onbebouw woongebied. Slechts 16.000 staat ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. Een woonuitbreidingsgebied is een gebied waar niet mag worden gebouwd, maar die de gemeenten achter de hand hebben om in te spelen op specifieke noden.

Het zal even duren voor de eerste kavels echt op de markt komen. De betrokken gemeenten kunnen en zullen ook inkomensgrenzen vastleggen. In de praktijk zullen enkel gezinnen die iets te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning, echt kans maken.

De definitie van nieuwkomer is ook niet echt hard te noemen. 'Wie twee jaar iets huurt in onze gemeente komt al in aanmerking', stelt Stefaan Platteau, burgemeester van Dilbeek. 

Critici verwachten ook tegengas van de Europese Unie. Voor hen is het een inbreuk op de vrijheid van vestiging in de Unie.

PLU

Video: VTM over de nieuwe maatregel

Waar liggen de 67 Vlaamse gemeenten?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud