Brandstatistieken al tien jaar niet bijgewerkt

(tijd) - De federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken houdt al sinds 1993 geen statistieken meer bij over de branden in België. Door een personeelstekort worden de verslagen van de brandweerkorpsen nationaal niet meer verwerkt. 'Dat is een chronisch en acuut probleem', geeft de federale overheidsdienst toe aan de krant De TIJD. 'Op Europese vergaderingen slaat ons land een slecht figuur', getuigt majoor Frank De Herdt. Hij is de voorzitter van Beprobel, de vereniging van beroepsbrandweerofficieren in België.

Telkens een korps uitrukt om een brand te blussen, wordt een verslag opgemaakt. Daarin staat bijvoorbeeld informatie over de slachtoffers, het type gebouw en de brandoorzaak. De korpsen rapporteren de gegevens aan de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Maar de ambtenaar die bevoegd was voor het verwerken van de verslagen, ging in 1993 met pensioen. Hij werd nooit vervangen en dus worden de Belgische brandstatistieken al tien jaar niet bijgewerkt.

De statistieken zijn nochtans essentieel voor het uitstippelen van een doeltreffend brandveiligheidsbeleid.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken slaat een mea culpa. 'De statistieken zijn een belangrijk beleidsinstrument. De brandverslagen zouden dus moeten worden geanalyseerd. Dat is een knelpunt, maar we kampen met een personeelstekort', luidt het op Binnenlandse Zaken. 'Zonder cijfers is elke vergelijking met het buitenland onmogelijk. Op Europese vergaderingen kunnen we gewoon niet meespreken', betreurt majoor De Herdt.

'Vanaf dit jaar werken we aan een informaticasysteem om de verslagen van alle korpsen uniform te verwerken', benadrukt Binnenlandse Zaken. Maar het weet niet wanneer het nieuwe systeem er komt. Volgens majoor De Herdt staat er nog geen letter op papier. 'Het is niet meer dan een beslissing. En als het systeem er al komt, dan zitten we nog altijd met een gat van tien jaar in onze statistieken', stelt de majoor.

Maar het loopt eigenlijk al mis bij het opstellen van de verslagen. 'Niet alle korpsen tellen op dezelfde wijze. We hebben nood aan een nationale procedure om alles uniform te rapporteren', vindt majoor De Herdt. Bovendien wordt nog te vaak gegist naar de brandoorzaak. Majoor De Herdt: 'Onze officieren worden niet opgeleid om de oorzaak te bepalen. Als je de hele nacht hebt geblust en doornat terugkomt, heb je ook geen zin meer om te zoeken naar de oorzaak. Dan noteert men vaak dat de oorzaak onbekend is of dat er sprake was van een sigaret of een kortsluiting. Het wordt toch niet gecontroleerd.' LB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud