Bruno Tuybens beheert overheidsbedrijven

(tijd) - Bruno Tuybens (43, foto Belga) heeft maandag bij koning Albert de eed afgelegd als staatssecretaris voor Overheidsbedrijven. Als manager bij KBC Asset Management en als bestuurslid van Amnesty International combineert Tuybens economische kennis en sociaal engagement. Zoals verwacht volgt Freya Van den Bossche Vande Lanotte op als vice-premier en minister van Begroting en wordt Peter Vanvelthoven minister van Werk.

Vande Lanotte is sinds zaterdag voorzitter van de sp.a. Op een partijbijeenkomst in Hasselt werd bekendgemaakt dat hij bij de schriftelijke verkiezingen 93,4 procent van de stemmen had gekregen. Van de partijleden nam 48,6 procent aan de verkiezingen deel. Vande Lanotte was de enige kandidaat om Steve Stevaert op te volgen. Hij vormde een 'ticket' met Caroline Gennez, die ondervoorzitter blijft en de partij sinds mei ad interim leidde.

Vande Lanotte nam zondag ontslag uit de federale regering. Als vice-premier en minister van Begroting wordt hij opgevolgd door Freya Van den Bossche, die Consumentenzaken behoudt. In haar plaats wordt Peter Vanvelthoven minister van Werk. Hij was staatssecretaris voor Informatisering en neemt die portefeuille mee. De bevoegdheid van Vande Lanotte voor de Noordzee en de staatshervorming gaat naar minister van Mobiliteit Landuyt.

De vacante plaats van staatssecretaris wordt ingenomen door Bruno Tuybens, die Overheidsbedrijven als bevoegdheidsdomein krijgt. De naam bleef geheim tot zondagavond, toen het Paleis de benoeming bekendmaakte.

Bruno Tuybens is 43 en werkt bij KBC. Hij leidde er de optiebeurscel, schreef voor Uitgeversbedrijf Tijd in 1990 mee het boek 'Opties zonder drempels' en is bij KBC Asset Management hoofd van de cel duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij is ook voorzitter van de VZW Belsif, het Belgische forum voor duurzaam investeren.

Tuybens is sinds 1982 actief in Amnesty International (AI). Hij was van 1999 tot 2003 voorzitter van AI Vlaanderen, waarvan twee jaar ook van AI België, en werd in augustus van dit jaar tot lid van de internationale raad van bestuur van AI verkozen.

Tuybens was geen lid van de sp.a. Zijn aanwijzing past volgens de partij in de verdere vernieuwing die Vande Lanotte zaterdag aankondigde. Tuybens legt vandaag de eed af op het Paleis. Vande Lanotte keert terug in de Kamer. Als gevolg daarvan komt een einde aan het parlementair mandaat van zijn vervanger, Patrick Lanssens. MD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud