Advertentie
Advertentie

Brussel en Infrabel wijzen naar elkaar

Het Brussels gewest en Infrabel speelden elkaar dinsdag de zwartepiet door voor de vertragingen voor de bouw van het Gewestelijke Expresnet (GEN). Infrabel vroeg zich af waarom de bouwvergunning zeer dure technieken oplegt, terwijl het gewest Infrabel verwijt anderhalf jaar te hebben gewacht om de definitieve bouwvergunning aan te vragen.

(belga) Tuc Rail, de bouwheer van het GEN namens Infrabel, vraagt zich af waarom de afgifte van de bouwvergunning in Brussel pas kan na zeer dure tests, terwijl de maatschappij de normen om de rust van de omwoners te garanderen wil respecteren, zegt de directeur van het project, Henri Detandt in een gesprek met Belga.

De Europese wetgeving voorziet volgens Tuc Rail dat een onafhankelijk studiebureau een milieueffectenrapport (MER) opstelt, wat zowel voor het Brussels als voor de andere gewesten gebeurd is. "Het dossier is afgesloten en het Brussels gewest heeft daarmee ingesteld", aldus nog Henri Detandt. De studie bevat aanbevelingen voor de bescherming van de omwoners tegen het geluid en de trillingen, die moeten vertaald worden in de bouwvergunning. Maar Tuc Rail kreeg van het Brussels gewest de verplichting om zeer dure technieken met tapijten met ballast te gebruiken. De bouwheer verzet zich hiertegen en wil eerst het nut van deze techniek onderzoeken omdat het MER aantoont dat een andere techniek volstaat om de opgelegde normen te halen. Eind maart wil Tuc Rail op de lijn Brussel-Luik testen uitvoeren met een goedkopere techniek. Infrabel hoopt op die manier de waarde van dat systeem te kunnen aantonen.

Brussels staatssecretaris Françoise Dupuis, bevoegd voor het afleveren van de bouwvergunning, speelt de bal terug naar Infrabel, die na het bekomen van een algemene vergunning anderhalf jaar wachtte voor de aanvraag voor de eigenlijke bouwvergunning in te dienen. Pas in februari was het dossier volledig. Op 26 maart komt een overlegcommissie over de zaak samen. De staatssecretaris wijst er voorts op dat Infrabel pas enkele dagen geleden laten weten heeft dat er eind deze maand in Tienen tests zouden worden uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud