Advertentie

'Btw-verlaging horeca kan er snel komen'

©Photo News

De Europese Unie heeft onlangs het licht op groen gezet voor zo'n btw-verlaging. De lidstaten moeten echter zelf beslissen hoe en wanneer ze de wet aanpassen. Minister van Quickenborne vraagt een prijsverlaging in ruil voor een lagere btw.

(belga) - De btw-verlaging in de horeca kan er snel komen als de sector zelf bereid is de prijzen te verlagen. Dat verklaarde minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zaterdag aan de VRT-nieuwsdienst.

Bij zelfstandigenorganisatie Unizo wordt positief gereageerd. Bij de collega's van het NSZ luidt het dat de bal in het kamp van de regering ligt.

In Frankrijk verlaagt de btw op 1 juli. "In Frankrijk is de beslissing al genomen, maar er is wel afgesproken dat de sector de prijzen verlaagt met 12 procent", zegt Van Quickenborne. "De consument zal er dus 12 procent minder betalen voor maaltijden en bepaalde dranken. Als de horeca ook bij ons bereid is om de prijzen te verlagen, kan er gepraat worden over een verlaging van de btw".

Erwin Van der Kelen van Unizo, zelf horeca-uitbater, denkt dat een akkoord mogelijk is. "Voor de consument moet er een duidelijke premie inzitten. Ik denk zeker dat de horeca bereid is om daarover te praten", zei hij aan de openbare omroep.

Voor het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ligt de bal nu in het kamp van de regering, die nu zo snel mogelijk dit plan met de sector moet bespreken. "We hebben lang genoeg moeten wachten vooraleer Europa ons dit toeliet. Nu Europa sinds maart van dit jaar België de mogelijkheid geeft om de btw in de horeca te verlagen, mogen we niet langer kostbare tijd laten verloren gaan. De sector met het hoogst aantal faillissementen en een lage rentabiliteit snakt naar meer zuurstof, en moet zo snel mogelijk de voorwaarden voor een btw-verlaging kunnen bespreken met de regering", stelt voorzitster Christine Mattheeuws in een mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud