Buitenlandse investeringen nemen niet meer toe

(tijd) - Buitenlandse ondernemingen investeerden vorig jaar voor 1,278 miljard euro in Vlaanderen, goed voor 2.761 nieuwe jobs. Dat meldt De Tijd op basis van cijfergegevens van de Dienst Investeren in Vlaanderen. Vergelijken met de vorige jaren is zeer moeilijk omdat de gegevens sedert 2001 niet meer werden gepubliceerd. Maar volgens Pascal Walrave, de directeur van de dienst, nemen de buitenlandse investeringen sinds 2002 in Vlaanderen nog amper toe.

Toen Jaak Gabriƫls (VLD) in 2001 in de Vlaamse regering bevoegd werd voor buitenlandse handel, kwam er een einde aan de traditie van de Dienst Investeren in Vlaanderen (DIV) om jaarlijks de cijfers over de buitenlandse investeringen in Vlaanderen bekend te maken. Gabriƫls had bedenkingen bij de betrouwbaarheid van de gegevens. Professor Leo Sleuwaegen (KULeuven) kreeg de opdracht een methodologie uit te werken. Dat is intussen gebeurd.

De Dienst Investeren in Vlaanderen geeft voor het eerst opnieuw cijfers vrij. In 2003 investeerden buitenlandse bedrijven 1,278 miljard euro in Vlaanderen. De Dienst Investeren in Vlaanderen was zelf betrokken bij investeringen voor 639,1 miljoen euro in Vlaanderen. Daarnaast noteerden de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen (GOM's) voor 122,7 miljoen euro aan investeringen.

Tot slot vond de Dienst Investeren in Vlaanderen in mediabronnen nog voor 516,1 miljoen euro aan andere buitenlandse investeringen terug.

Opgeteld ging het om 132 investeringsdossiers, goed voor 2.761 nieuwe jobs. Vooral de provincie Antwerpen zat goed. De provincie was goed voor 784,6 miljoen euro aan investeringen en 1.589 jobs. Limburg volgde met een investeringsbedrag van 233,8 miljoen en 405 jobs. Vlaams-Brabant trok voor 84 miljoen buitenlandse investeringen aan, goed voor 455 jobs. West-Vlaanderen ontving voor 70,3 miljoen euro aan investeringen, wat 92 jobs opleverde. Oost-Vlaanderen was met investeringen voor 55,2 miljoen en 220 jobs hekkensluiter in Vlaanderen.

Volgens Pascal Walrave, de directeur van de Dienst Investeren in Vlaanderen, nemen de buitenlandse investeringen sinds 2002 in Vlaanderen nog amper toe. 'Vlaanderen scoort nog wel goed in specifieke sectoren, zoals logistiek, biotechnologie en nanotechnologie, de chemische en medische industrie, maar dat vertaalt zich vaak nog niet in bijkomende jobs.' Walrave wijst er nog op dat Vlaanderen selectiever geworden is in het aantrekken van investeringen. 'Investeringen zonder hoge toegevoegde waarde of jobs krijgen we nog moeilijk verkocht', zegt Walrave. 'Het behoud van investeringen is even belangrijk geworden als het aantrekken van investeringen', zegt hij.

Walrave is ervan overtuigd dat de slagkracht van de Dienst Investeren in Vlaanderen zal toenemen na de fusie met Export Vlaanderen in Flanders Investment and Trade (FIT). Het buitenlandse netwerk van Export Vlaanderen zal mee worden ingeschakeld in de zoektocht naar buitenlandse investeringen voor Vlaanderen. WVDV/BH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud