Buitenlandse media: 'Belgium at war'

Het nieuws over de federale regeringscrisis heeft intussen ook de buitenlandse redacties bereikt. Die trachten elk op hun manier de kwestie-BHV aan hun lezers uit te leggen, en sommigen schuwen daarbij de ronkende titels niet. 'Belgium at war', zo kopt het Britse The Independent.

(belga) - 'België in oorlog nu Vlamingen uithalen naar 'invasie van Franstaligen'', staat er boven het artikel, waarin ook sprake is van 'een bittere oorlog om grondgebied'. De BBC beperkt zich voorlopig tot een korte tekst, waarin ze meldt dat premier Leterme intussen naar de koning is vertrokken.

Het Franse Le Monde waarschuwt dan weer voor een 'definitieve breuk tussen Vlamingen en Franstaligen'. France24 wijst er meteen op dat de situatie ook de stemming over het boerkaverbod in het gedrang brengt. Die stemming stond donderdag op de agenda in de Kamer.

De Nederlandse pers houdt het voorlopig bij een algemene schets, waarbij sommigen zich wagen aan een lesje BHV voor beginners. 'Dit dossier heeft een hele hoge symboolwaarde. Het is de kern van het Belgische samenlevingsmodel', luidt het op de website van NOS. Maar eigenlijk gaat het 'heel plat gewoon om stemmen, wie mag er waar kiezers ronselen', gaat het voort.

En ook de Duitsers hebben in Brussel beweging vastgesteld. Al staat heel veel voorlopig nog in de voorwaardelijke wijs. Toch maakte Die Welt bijvoorbeeld al een rekensommetje, waardoor de krant kan melden dat Leterme II ook zonder Open Vld nog over een meerderheid beschikt. Al lijkt dit wel 'politiek onmogelijk', voegt ze meteen toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud