Advertentie
Advertentie

Buitenlandse media over drama in Dendermonde

Ook in het buitenland wordt veel aandacht besteed aan de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, waarbij vrijdag twee baby's en een begeleidster om het leven kwamen.

(belga) - 'Niet België opnieuw', zo is een van de bedenkingen in de Times. 'Maar', zo wordt er aan toegevoegd, 'de waarheid is dat kindermisbruik, kindermoord en massamoord deel gaan uitmaken zijn van het weefsel van het moderne Europa en niet enkel het minzame België met zijn pedofilienetwerken'.

De laatste jaren zijn kindermoordenaars niet weg te slaan uit het nieuws in België, zo staat te lezen in de Independent. 'De steekpartij in Dendermonde is de laatste in een reeks verschrikkelijke kindermoorden in België de laatste vijftien jaar.' De krant noemt onder meer Marc Dutroux, Abdallah Ait Oud en Geneviève Lhermitte.

Ook in Nederland krijgt het drama veel aandacht. Veel mensen betuigen er ook hun medeleven met de familie van de slachtoffers. Volgens NRC is de kinderopvang in Nederland bijzonder alert na de feiten van vrijdag. 'In de kinderdagverblijven in Nederland is het toezicht op de in- en uitgangen goed, maar tegen een gewelddadige actie zoals van gisteren is weinig te doen', zo luidt de commentaar van een overkoepelende organisatie.

Namens het hele kabinet heeft de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende zijn medeleven betuigd met de ouders van de slachtoffers van de steekpartij. De premier sprak over 'vreselijke berichten' die tijdens de ministerraad binnenkwamen en noemde kinderen 'de basis van onze samenleving'.

Verschillende buitenlandse media benadrukken ook het uiterlijk van de dader, die er zou uitgezien hebben als de 'Joker', de slechterik uit de Batmanfilms. ''Joker' knifeman kills children and worker in Belgian creche', schrijft de Telegraph, 'Man with painted face kills children at nursery', zo staat ook op CNN te lezen.

Le Figaro heeft het over 'opnieuw een drama door geweld in België'. Le Monde laat enkele buurtbewoners aan het woord: 'Ik begrijp niet dat hij het kinderdagverblijf kon binnengaan met zijn gezicht', zo zegt iemand, doelend op het geschminkte gezicht van de dader.

Een redacteur van de Times ziet niet in elke uitbarsting tegen kinderen de daad van een gek: 'Achter elke massamoord schuilt het falen van het systeem'. Er moeten databases opgesteld worden, al brengt ons dat dichter bij de wereld van Big Brother, zo luidt het. 'Internet heeft te veel nieuwe mogelijkheden geopend voor kinderpornonetwerken. We moeten inbreuken op onze privacy aanvaarden, om de zwakken te beschermen. Het is de enige manier om Fabeltjesland een happy ending te geven', zo is de conclusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud