'Burger moet vertrouwen hebben in justitie'

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) roept donderdag de burgers op om vertrouwen te hebben in de "onafhankelijkheid van justitie". De raad herinnert eraan dat er mechanismes bestaan om de onafhankelijkheid van de magistratuur te garanderen.

(belga) - "De burger moet vertrouwen hebben in de onafhankelijkheid van justitie. Eventuele pogingen tot beïnvloeding, reëel of vermoedelijk, van de politieke wereld op de onafhankelijkheid van justitie, zouden niet alleen onhandig zijn, maar gedoemd zijn om te mislukken", zegt de HRJ in een mededeling. De Raad herinnerde er aan dat er verschillende mechanismen bestaan om de onafhankelijkheid van de magistratuur te garanderen.

Bij de mechanismen is de nominatie of de benoeming van een magistraat door de Hoge Raad voor de Justitie, en niet door de politieke macht, evenals de onafzetbaarheid van rechters, die voor het leven zijn benoemd.

"Zelfs als ze er persoonlijke meningen op nahouden moeten magistraten, zowel rechters als parketmagistraten, door hun eed de wet respecteren en een strikte deontologie in acht nemen. In geval van dwaling zijn er interne disciplinaire procedures, zegt de HRJ.

Lees dit weekend in De Tijd Weekend meer over de scheiding der machten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud