Cassatie bevestigt veroordeling Vlaams Blok - update

(belga) - Drie vzw's van het Vlaams Blok blijven veroordeeld wegens racisme. Het Hof van Cassatie heeft zich daar dinsdagavond over uitgesproken. Mogelijk komt de openbare financiering van de partij nu in gevaar. De partijtop gaat de partijkoers voortzetten onder een nieuwe naam. De andere politieke partijen handhaven het cordon sanitaire.

Gerolf Annemans (l) en Frank Vanhecke aanhoren het vonnis van het hof van Cassatie. (foto: belga)

Vlaams Blok-voorzitter Frank Vanhecke zei in een eerste reactie 'geschokt' te zijn. 'De democratie en de vrijheid van meningsuiting staan hier op de helling', zei hij op Radio 1. 'Het Vlaams Blok is dood, leve het Vlaams Blok', was de conclusie van Filip Dewinter.

Het hof van Cassatie bevestigde de veroordeling in beroep van de drie vzw's rond het Vlaams Blok: de Nationalistische Omroepstichting, het nationalistisch Vormingsinstituut en de organisatie voor de partijfinanciering. Daarmee is de veroordeling van die vzw's rond het Blok definitief. De drie vzw's moeten een boete en een schadevergoeding betalen. Mogelijk verliest de partij ook een deel van haar overheidsdotatie, deze kwestie wordt momenteel bestudeerd door het Vlaams Parlement.

Het Gentse Hof van Beroep oordeelde in april dit jaar dat de vzw's samen met het Vlaams Blok hebben aangezet tot haat en discriminatie. De partij stapte naar het Hof van Cassatie om dat vonnis aan te vechten. Maar de rechter in Cassatie volgde de argumenten van het Blok (procedurefouten) dus niet.

Vanhecke zei dat het Vlaams Blok de strijd verder zal zetten onder een andere naam, vermoedelijk 'Vlaams Belang'. Zondag wordt op een congres de nieuwe partij gelanceerd. Die zal vasthouden aan het programma van het Blok, maar heeft wel nieuwe statuten en nieuwe grondbeginsels, waar alle verwijzingen naar racisme zorgvuldig uit zijn geweerd.

'We zullen alle maatregelen nemen opdat het vertrouwen van het miljoen kiezers dat we hebben en het programma waar ze voor gekozen hebben, verdedigd zal worden door een politieke partij, desnoods een nieuwe partij', aldus nog Frank Vanhecke.

Het Vlaams Blok zal wellicht naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaan, zo kondigde Vanhecke nog aan. De partijvoorzitter besefte dat het miljoen kiezers van het Vlaams Blok 'woedend en verontwaardigd' is door de uitspraak van Cassatie, maar hij riep iedereen op de kalmte te bewaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud