Advertentie

CD&V: "3 miljard euro ingrepen nodig"

De volgende federale regering zal volgens de voormalige CD&V-minister van Begroting en huidig kamerlid Herman Van Rompuy alle zeilen moeten bijzetten om onze welvaartsstaat voor te bereiden op de kosten van de vergrijzing.

(belga) "Wil men op koers blijven om de vergrijzing te kunnen betalen, dan moet de volgende regering vanaf 2008 hiervoor minstens een inspanning van één procent van het bruto binnenlands product leveren", zegt Van Rompuy in De Standaard. Dat komt neer op 3 miljard euro.

Van Rompuy wijst er meteen op dat dit in vergelijking met vroegere besparingen een haalbare oefening is. "Vergelijk het met een wielrenner die een gat van 10 meter moet dichtrijden. Dat is te doen, maar haal je het niet, dan word je aan de meet op vijf minuten gereden."

Hoe wil CD&V die ingrepen doen? "Je moet de oefening ook niet overdrijven. Wij hebben met de regering-Dehaene het tekort teruggebracht van 7,5 naar 0,5 procent van het bbp." Volgens Van Rompuy had paars de uitgaven meer in toom moeten houden. Dan was de inspanning voor de volgende regering veel minder groot geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud