Advertentie

CD&V acht Turkije niet klaar voor EU-toetreding

(tijd) - De Vlaamse christen-democraten vinden het te vroeg om toetredingsonderhandelingen te beginnen met Turkije over lidmaatschap van de Europese Unie. CD&V gaat met dat standpunt in tegen de federale regeringspartijen. Die willen volgende maand wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen met Turkije. Dat meldt De Tijd.

De toetreding van Turkije tot de EU veroorzaakt al weken spanningen bij CD&V. Een meerderheid van de kamerfractie is tegen Turks EU-lidmaatschap. De Vlaamse europarlementsleden, met oud-premier Jean-Luc Dehaene op kop, zijn voorstander van een Turkse toetreding onder strikte voorwaarden. Maandag moet een gemeenschappelijk partijstandpunt uit de bus komen. Volgens Dehaene ligt een tekst op tafel die alle partijen tevreden stelt.

Turkije voldoet nog niet aan alle noodzakelijke voorwaarden om onderhandelingen te starten met de Europese Unie. Als die gesprekken toch beginnen, mag lidmaatschap niet gegarandeerd zijn aan het einde van de rit. De toetredingsgesprekken moeten op elk ogenblik opgeschort kunnen worden.

Dat is in essentie het standpunt dat de Vlaamse christen-democraten maandag op het partijbestuur innemen. Volgens de woordvoerder van CD&V, Luc Van Marcke, is het nog te voorbarig om van een eensgezind standpunt te spreken. Het partijbestuur bepaalt pas maandag zijn standpunt, luidt het.

De beslissing over de start van de toetredingsonderhandelingen valt op de Europese top van 17 december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud