CD&V eist ontslag Dewael en Onkelinx

(belga/tijd) - Het CD&V-partijbureau heeft maandag beslist het ontslag te vragen van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) en minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS). Beide ministers hebben volgens de Vlaamse christendemocraten geblunderd in het dossier rond de Turkse terroriste Fehriye Erdal (foto).

Foto (Belga): Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), met op de achtergrond minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD).

Volgens CD&V-senator Hugo Vandenberghe heeft de staatsveiligheid de afgelopen maanden verschillende keren gewaarschuwd dat Erdal vluchtgevaarlijk was. Er werden voorstellen overgemaakt aan Dewael, aan Onkelinx en aan premier Verhofstadt (VLD). Maar met die voorstel is nooit iets aangevangen, verklaarde Vandenberghe maandag na afloop van de vergadering van de begeleidingscommissie van het Comité I, de instantie die de inlichtingendiensten controleert.

De CD&V'er stelde dat de uittredende administrateur-generaal van de staatsveiligheid, Koen Dassen, in zijn uitvoerige uiteenzetting voor de begeleidingscommissie, duidelijk gemaakt had dat de staatsveiligheid Erdal enkel moest observeren, dus zelfs niet schaduwen, en dat ze moest melden wanneer de Turkse activiste de grens zou oversteken. De Belgische overheid hield dus wel degelijk rekening met een vlucht van Erdal, besloot Vandenberghe.

Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin (PS), tevens voorzitster van de begeleidingscommissie, kondigde aan dat een aantal documenten van de staatsveiligheid over de zaak-Erdal van de afgelopen weken en maanden zullen gedeclassifieerd worden. Dit is nodig om het publieke debat mogelijk te maken, aldus VLD-commissielid Paul Wille. Hij noemde de verklaringen van zijn collega Vandenberghe 'uit zijn verband gerukt'.

Vermoedelijk dinsdag volgt een nieuwe vergadering van de begeleidingscommissie samen met de collega's van de Kamer die instaan voor de begeleiding van het Comité P dat toezicht houdt op de politiediensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud