Advertentie

CD&V en cdH negatief over beleidsverklaring

(tijd/belga) - De christen-democratische fractieleiders van CD&V en cdH, Pieter de Crem en Melchior Wathelet, hebben woensdag tijdens het kamerdebat zware kritiek geleverd op de beleidsverklaring van Verhofstadt en de federale begroting voor 2005. Volgens De Crem is de beleidsverklaring er een 'van uitstellen en wachten' geworden.

Terwijl paars een prioriteit maakt van meer werk komen er steeds meer werklozen bij. 'Alle maatregelen van de superministerraden worden ingevroren', meent De Crem. Hij haalde ook uit naar minister van Sociale Zaken Rudy Demotte. 'Hij is de geestelijke zoon van Guy Mathot. Het tekort in de gezondheidszorg is er vanzelf gekomen en het zal vanzelf ook verdwijnen. Hij doet alsof het tekort niet bestaat', luidde het.

Maar vooral premier Verhofstadt moest het ontgelden. De Crem verwees naar de VLD-verkiezingsnederlaag, de stoelendans binnen de regering, de verkiezingskoorts, het gemiste voorzitterschap van de Europese Commissie, het feit dat de vervroegde beleidsverklaring er niet kwam en het dossier DHL. 'Het land lijdt onder uw premierschap. U wou na uw terugkeer uit Toscane het leiderschap weer opnemen. U bent gekomen, heeft gezien en bent afgegaan', verklaarde De Crem.

De premier gaf De Crem lik op stuk. 'Ik heb een oproep gedaan om de verkiezingskoorts achterwege te laten en u bent nu al een uur uw verzuurde visie aan het geven. U spreekt over anti-politiek, maar bent zelf die anti-politiek aan het voeden'.

De Crem laakte tot slot dat de regering geen geld voorziet voor het Zilverfonds. 'Uw goudhamstertje is droevig overleden. Hij is gestorven aan de honger', klonk het.

Ook cdH-fractieleider Melchior Wathelet was kritisch voor de regering. Ook hij hekelde het vele uitstellen van paars. En wanneer de maatregelen niet worden uitgesteld, gaan ze pas in 2006 van kracht. Over Brussel-Halle-Vilvoorde drukte hij zijn ongerustheid uit. Wathelet vreest dat de Franstalige federale meerderheidspartijen al een akkoord hebben aanvaard.

Sp.a-fractieleider Dirk Van der Maelen zei op de tribune geen tijd te willen besteden aan het bewieroken van zijn minister. Hij verwees daarvoor simpelweg naar de kranten. 'Als de kranten zeggen dat de socialistische ministers er goed uitkomen, hoef ik dat niet meer te doen', poneerde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud