CD&V en Open Vld zullen Wetteren besturen met 1 zetel overschot

De meerderheid van CD&V-Open Vld blijft aan de macht in Wetteren. In de Oost-Vlaamse gemeente moesten zondag de gemeenteraadsverkiezingen worden overgedaan.

(belga) De vorige stembusgang van oktober 2006 was door de Raad van State ongeldig verklaard wegens onregelmatigheden. Burgemeester Marc Gybels (CD&V) heeft met zijn partij 10 van de 27 zitjes in de gemeenteraad. De coalitiepartner, Open VLD, heeft er 4. Samen hebben ze één zetel op overschot. "Het is een krappe meerderheid, maar dat hadden we tijdens de vorige legislatuur ook en toen is het ook gelukt", aldus Gybels.

Oppositiepartij Respect, die met de klacht tegen stembeïnvloeding door CD&V de verkiezingen liet herdoen, rijft 7 zetels binnen. De liberale scheurlijst van Walter Govaert kwam in oktober 13 stemmen tekort voor een zevende zetel en haalt die nu dus wel.

CD&V was in oktober al de grootste partij met tien zetels, Respect haalde er toen zes. CD&V ging toen al in coalitie met de toenmalige VLD. Groen&Co dat na oktober splitte van sp.a behaalt 3 zitjes in de gemeenteraad, sp.a maar één en Vlaams Belang 2. Groen kwam op met een verruimingslijst met onder meer jeugdauteur Paul De Moor. De uitslagen zijn definitief, na telling van alle negen telbureaus.

De uitslag van de stembusgang in oktober 2006 werd geannuleerd door de Raad van State na klacht van Respect wegens onregelmatigheden. De CD&V zou misbruik gemaakt hebben van 'getuigen' in de bureaus om het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden.

Respect-kopman Walter Govaert, die de procedureslag tegen CD&V op gang bracht, behaalde 2.905 voorkeursstemmen, ruim meer dan de 2.225 stemmen voor zetelend burgemeester Marc Gybels. "Zijn partij bestaat maar uit één man", riposteert Gybels. "Als hij morgen vertrekt, behaalt Respect nog één of twee zetels".

Even leek het erop dat de meerderheid gebroken was en er door een tripartite zou bestuurd worden, maar na telling van het laatste stembureau, behield CD&V-Open VLD toch haar meerderheid. Volgens de vrederechter, die de officiële resultaten rond 20.30 uur bekendmaakte, zijn de verkiezingen zonder onregelmatigheden verlopen.

In de 9 telbureaus zijn 16.939 geldige stembiljetten geteld. Er werden 859 blanco en ongeldige stemmen geteld. CD&V behaalt 32 pct van de stemmen (5.367); Respect 25 pct (4.219); Open Vld 15 pct (2.499); Groen&Co 12 pct (2.024); sp.a (1.394) en Vlaams Belang (1.436) allebei 8 pct.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud