CD&V en Vlaams Blok willen wettige zelfverdediging uitbreiden

(belga) - CD&V en het Vlaams Blok zijn voorstander om de wettige zelfverdediging te verruimen tot de verdediging van de goederen.

CD&V gaat in het parlement een pakket voorstellen indienen die de veiligheid ten goede moeten komen. Een beperkte uitbreiding van het recht op wettige verdediging van goederen is er daar één van, zo blijkt uit een mededeling van de partij.

Tijdens het weekeinde had kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) aangekondigd opnieuw zijn wetsvoorstel te zullen indienen dat ook de bescherming van eigendom onder de wettige zelfverdediging brengt. Zijn partij liet maandag weten dat het verdedigen van goederen reeds kan wanneer personen in gevaar zijn.

Dat laatste wordt vermoed bij inbraak 's nachts en in een bewoond huis. "Dit vermoeden uitbreiden tot de hele dag en ook in niet-bewoonde handelszaken zou al meer rechtszekerheid kunnen bieden aan slachtoffers van gewelddadige overvallen", luidt het in de mededeling.

Maar volgens CD&V is Vlaanderen geen Far West en blijft veiligheid een taak voor de overheid. De partij zegt meer begrip voor slachtoffers te willen en tegelijk een escalatie van geweld te vermijden. Zo wil de partij handelszaken die investeren in beveiliging en preventie fiscaal aanmoedigen.

Een ander voorstel is te vermijden dat handelszaken niet meer te verzekeren zijn. CD&V wil ook een strengere wapenwet. Degenen die vanuit een risicoberoep een wapenvergunning bekomen, moeten worden opgevolgd en getraind.

Het Vlaams Blok erkent dat de uitbreiding van de wet op zelfverdediging niet het wondermiddel is dat de gewelddadige kraken uit de wereld bant. Daarvoor zijn er structurele maatregelen nodig zowel op politioneel als op justitieel gebied. Maar een verruiming van de wet op zelfverdediging zal zeker zijn effect niet missen, meent partijvoorzitter Frank Vanhecke. Indien de sp.a en Spirit blijven weigeren om over te gaan tot een uitbreiding van de wet op zelfverdediging is het Vlaams Blok graag bereid om voor een alternatieve meerderheid te zorgen.

19951284

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud