CD&V-N-VA ruim voorop in kiespeiling

(belga) - Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden, haalt het CD&V-N-VA-kartel 30,3 procent van de stemmen. Het kartel VLD-Vivant moet het stellen met 18,8 procent. Het kartel sp.a-Spirit staat op de tweede plaats in de peiling met 23,6 procent van de stemmen. Het Vlaams Blok klokt af op 21,7 procent. Groen! haalt met 4,8 procent de kiesdrempel net niet. Dat blijkt uit de laatste driemaandelijkse peiling van de VRT, De Standaard en de Universiteit Antwerpen.

De peiling werd tussen 12 en 28 april telefonisch afgenomen, dus deels voor en deels na het arrest in het Vlaams Blok-proces.

Volgens de peiling zou het kartel CD&V-N-VA boven de 30 procent uitstijgen. Het resultaat van 30,3 procent is vier procentpunt beter dan de gezamenlijke uitslag van beide partijen die toen nog afzonderlijk opkwamen tijdens de federale verkiezingen van 18 mei vorig jaar.

De VLD die intussen een kartel met Vivant is aangegaan, boekt ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar een verlies van 7,1 procentpunt. De nieuwe resultaten bevestigen de neerwaartse trend van de liberalen uit de twee vorige peilingen van de VRT, De Standaard en de Universiteit Antwerpen.

Van de 100 mensen die in mei vorig jaar voor de VLD stemden, zouden er dat maar 62 opnieuw doen, blijkt voorts uit het onderzoek. Dat is slechter dan CD&V en N-VA, die respectievelijk 92 en 85 van de kiezers van mei vorig jaar opnieuw aan zich weten te binden.

Het kartel sp.a-Spirit laat ook van zijn pluimen in vergelijking met de uitslag van mei vorig jaar, maar veel minder dan de VLD. Met 23,6 procent van de stemmen behaalt het kartel volgens de nieuwe peiling 0,4 procentpunt minder dan bij de federale verkiezingen.

Het Vlaams Blok staat op de derde plaats en haalt 21,7 procent of 3,5 procentpunt meer dan bij de verkiezingen in mei vorig jaar. De onderzoekers zeggen geen betrouwbare gegevens te hebben over de impact van het arrest in het Vlaams Blok-proces, maar menen toch dat de steun voor de partij onmiddellijk na het arrest gestegen is.

Groen! ten slotte gaat er in vergelijking met vorige peilingen van VRT en De Standaard op vooruit, maar haalt met 4,8 procent toch net de kiesdrempel van 5 procent niet. Ten opzichte van de vorige verkiezingsuitslag boeken de groenen 0,9 procentpunt winst.

De voormalige premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) blijft de populairste politicus. Van de ondervraagden kan 47 procent zich indenken voor hem te stemmen. Dat is wel 2 procentpunt minder dan bij de vorige peiling. Na Stevaert en Vandenbroucke volgen op de plaatsen vier en vijf ook twee socialisten: Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud