Advertentie
Advertentie

CD&V noemt startersplan Somers losse flodder

(belga) - Het plan van minister-president Bart Somers (VLD) om starters in hun eerste jaar een minimuminkomen te geven, is niet meer dan een losse flodder. Er zijn te veel praktische bezwaren en bovendien zal Europa een dergelijke regeling nooit aanvaarden omdat het om een inkomenssubsidie gaat. Dat zegt oppositiepartij CD&V.

Voormalig minister-president Luc Van den Brande en ex-minister van Economie Eric Van Rompuy hadden dinsdag in de marge van een persconferentie geen goed woord over voor het plan dat het aantal startende ondernemingen in Vlaanderen moet opkrikken.

Volgens Van Rompuy komt het plan neer op het geven van een minimuminkomen. Dat is tegen alle liberale principes. Er zijn maar twee pistes mogelijk: ofwel moet men investeringen ondersteunen ofwel het kapitaal daarvoor ter beschikking stellen. Maar inkomenssubsidies zijn tegen het 'marktgegeven' en het mag bovendien niet van Europa, aldus Van Rompuy.

CD&V vraagt zich ook af wie de maatregel gaat betalen. Somers wil starters in hun eerste jaar een gegarandeerd inkomen geven van 800 euro per maand, het equivalent van een minimum-werkloosheidsuitkering. Dat komt neer op een kleine 10.000 euro per jaar. Als men ervan uitgaat dat er een 10.000-tal starters (één derde van het huidige aantal starters per jaar) in aanmerking komen voor de maatregel komt dat neer op een kostprijs van 100 miljoen euro, zo rekent Van Rompuy voor.

CD&V spreekt ook van deloyale concurrentie omdat nieuwe starters een financiële ondersteuning zullen krijgen en oudere ondernemingen niet. Bovendien is het zeer de vraag hoe men het inkomen gaat bepalen van een starter en uitmaken of hij in de eerste maanden van het bedrijf meer of minder verdient dan een minimum-werkloosheidsuitkering van 800 euro, aldus Van Rompuy en Van den Brande.

CD&V vraagt zich voorts af wie de dossiers gaat opvolgen. Het is blijkbaar de bedoeling dat toe te vertrouwen aan de Huizen van de Vlaamse Economie, maar daar bestaat nog geen decretale basis voor en bovendien hebben die Huizen de expertise niet, aldus Van Rompuy. Voorts gaat men met de regeling mensen aantrekken die niet noodzakelijk geschikt zijn voor het beroep, aldus nog CD&V.

Volgens de partij is de Vlaamse regering trouwens helemaal niet bevoegd om een minimuminkomen aan starters te geven. Het gaat om een verkapte vorm van werkloosheidsuitkering en dat is een federale bevoegdheid. Ook het sociaal statuut van de zelfstandige is federale materie, aldus CD&V.

20544358

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud