CD&V: 'Verklaring tot grondswetherziening is versluiering'

De lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar zijn verklaard, zijn "een versluiering" om te zeggen dat de meerherheidspartijen het niet eens zijn over waar het naartoe moet met België. Dat heeft Luc Van den Brande (CD&V) verklaard op De Zevende Dag.

(belga) Hij noemt het huidige voorstel "niet samenhangend" en spreekt van "immobilisme". Volgens meerderheidspartijen Open Vld en Spirit biedt de goedgekeurde lijst wel alle mogelijkheden bij een staatshervorming.

Afgelopen week maakte premier Guy Verhofstadt samen met de partijvoorzitters van de meerderheid een verklaring tot grondwetsherziening op. Die verklaring bevat de lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikelen. De lijst die werd goedgekeurd is dezelfde als die van 2003. De ministerraad keurde vrijdag de lijst goed.

Volgens Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Luc Van den Brande is het voorstel "niet samenhangend". Hij ziet in de goedgekeurde lijst een "versluiering om te zeggen dat er geen akkoord is binnen de meerderheid waar men naartoe wil gaan". Gerolf Annemans (Vlaams Belang) spreekt van een "ontluisterend" voorstel. Dit is "een handleiding" om opnieuw vier jaar niks te doen onder druk van de PS, aldus Annemans.

Volgens Spirit-voorzitter Geert Lambert en Open Vld-senator Patrik Vankrunkelsven wordt er helemaal niets "versluierd" en biedt de lijst wel perfect de mogelijkheid om alle kanten op te gaan bij een volgende staatshervorming. Dat kan met name via artikel 195, het artikel dat zelf de procedure regelt om de grondwet te herzien. Via dit artikel kan in de volgende regeerperiode in principe alles geregeld worden, een staatshervorming of een herziening van de rol voor de koning mocht daarover een akkoord worden afgesloten.

Van den Brande pleit met zijn partij vooral voor een aanpassing van artikel 35, dat "scharnierartikel" regelt de restbevoegdheden tussen de federale overheid en de deelstaten. CD&V ziet dat artikel als een cruciale sleutel om het zwaartepunt van de bevoegdheden bij de deelstaten te leggen.

Patrik Vankrunkelsven pareerde de kritiek van Van den Brande nog door te stellen dat N-VA en CD&V niet op één lijn staan, met name wat de rol van het koningshuis betreft. "De N-VA wil een protocollaire functie voor het koningshuis, maar dat kan niet met uw lijst. U geeft uw kartelpartner daarmee een 'sjot'", aldus Vankrunkelsven. "U wil artikel 195 niet voor herziening vatbaar verklaren. Als er dan problemen zijn met het koningshuis, hebt u maar één mogelijkheid en moet u het parlement terug naar huis sturen", aldus nog Vankrunkelsven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud