CD&V wil brede meerderheid voor staatshervorming

©BELGA

Dat zondagavond CD&V, Open Vld, MR en PS rond de tafel zaten, is een substantiële stap, maar de CD&V vraagt dat die meerderheid nog wordt uitgebreid om met een tweederdemeerderheid een staatshervorming te kunnen doorvoeren. Dat verklaarde partijvoorzitter Jo Vandeurzen maandagmiddag na afloop van het partijbestuur.

(belga) - De CD&V gaat akkoord met een regering van dringende zaken indien er een perspectief is op een tweederdemeerderheid. Het partijbestuur heeft de partijtop het mandaat gegeven om hierover verder te onderhandelen, verklaarde gewezen formateur Yves Leterme. Voor de CD&V zou de meerderheid van de vier partijen die zondag bij Verhofstadt uitgenodigd waren nog verbreed moeten worden, liefst met cdH. Of de Franstalige zusterpartij er van bij het begin bij moet zijn, lieten Leterme en Vandeurzen in het midden.

Vandeurzen benadrukte dat de CD&V geen exclusieven heeft tegen andere partijen. Open Vld wil niet met sp.a in een regering stappen, dus kan een tweederdemeerderheid bijna niet anders dan met cdH gevormd worden, aldus nog de CD&V-voorzitter.


De CD&V benadrukt dat de bevolking snel een regering wil. Leterme noch Vandeurzen wilden zich uitspreken over wie er premier moet worden: de inhoud is het belangrijkste, niet de postjes.


Voor de start van het partijbestuur reageerden de meeste bestuursleden voorzichtig op de vergadering van zondag bij Verhofstadt. Hier en daar waren er kritische geluiden te horen over het cdH. "Milquet heeft zichzelf buitenspel gezet. Met haar standpunten heeft ze heel wat populariteit bijgewonnen, maar straffe uitspraken kunnen ook als een boemerang terugkeren", stelde oud-premier Marc Eyskens.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud