CD&V wil deelnemen aan dialoog gemeenschappen

(tijd/belga) - De CD&V is bereid onder voorwaarden deel te nemen aan een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap, zoals premier Verhofstadt dinsdag voorstelde. Dat stelde CD&V-fractieleider Pieter De Crem woensdag tijdens het kamerdebat over de beleidsverklaring. De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde kan voor de CD&V enkel in het parlement worden besproken. De Vlaamse christen-democraten pleiten daarnaast voor één gerechtelijk arrondissement, met een horizontale splitsing voor de zetel en een verticale splitsing van het parket.

De Crem zei daarnaast te willen deelnemen aan het Institutionele Forum. Daarin moeten voor de CD&V echter ook parlementsleden en vertegenwoordigers van partijen kunnen zetelen die op andere niveaus verantwoordelijkheid dragen. Het Forum dient ook een open agenda te hebben. 'Ook de resoluties van het Vlaams parlement moeten op tafel komen', verklaarde De Crem.

De splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kan in het Forum niet besproken worden. Dat moet in de Kamer gebeuren in de commissie voor Binnenlandse Zaken. Voor het gerechtelijk arrondissement is het uitgangspunt voor de CD&V één gerechtelijk arrondissement, maar met een horizontale splitsing voor de zetel en een verticale of territoriale splitsing van het parket.

De invoering van een paritaire Senaat zien de christen-democraten niet zitten, evenmin de invoering van constitutieve autonomie voor Brussel.Onder die voorwaarden wil de partij van De Crem deelnemen aan de dialoog tussen de gemeenschappen. 'Dit is een open uitnodiging. Ik hoop dat u die in het belang van de Vlamingen zal aanvaarden'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud