CHRONOLOGIE

Donderdagochtend leek het er nog op dat premier Yves Leterme (CD&V) de zoveelste storm zou doorstaan. Maar het draaide totaal anders uit na een brief van het Hof van Cassatie. De chronologie van een ongeziene dag in de Wetstraat.

9u
Het kernkabinet komt bijeen en wil uitleg van premier Yves Leterme over de brief die hij woensdag uitdeelde in de Kamer. Daarin staan de contacten opgesomd tussen zijn kabinet en de gerechtelijke instanties over het Fortis-dossier. De brief had woensdag al geleid tot het installeren van een onderzoekscommissie.
Voorafgaand aan de vergadering wordt harde toon gesproken, maar na afloop lijkt de storm geluwd. De topministers  behouden hun vertrouwen in Leterme, de regering kan doorgaan, ook al omdat anders de deal Fortis-BNP Paribas nog moeilijker wordt dan hij al is, zo luidt het.

10u
De plenaire Kamer start het debat over de begroting van 2009. De discussie had woensdag moeten plaatsvinden maar werd uitgesteld door de opschudding gecreëerd door de brief van premier Leterme.  Het debat kabbelt voort.

13u
Het kernkabinet komt voor een tweede keer samen, deze keer over Fortis. Eerder op de dag raakte bekend dat BNP Paribas de aandeelhoudersvergadering, gepland voor vandaag, uitstelt. Reden is het arrest van het hof van beroep vrijdag dat de deal Fortis-BNP Paribas bevriest. BNP Paribas laat wel weten nog steeds van plan te zijn om Fortis over te nemen.

14u
Normaal moet het wekelijks vragenuurtje rond 14 uur beginnen. Maar op vraag van de regering, die nog vergadert over Fortis, wordt dit naar 15 uur verschoven. De kamerleden alsook talrijke ministers sijpelen het halfrond binnen. Leterme is niet te zien.

15.30u
De federale ministers vertrekken weer. Er wordt voor de derde keer vandaag een kernkabinet bijeengeroepen, gevolgd door een extra ministerraad. Verwarring alom in het parlement.

16u
De reden van het crisisoverleg raakt bekend. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy verdeelt een brief van het Hof van Cassatie waarin staat dat ‘alles in het werk is gesteld’ om het Fortis-arrest van vorige vrijdag te beïnvloeden. Het ontslag van Leterme hangt in de lucht. Geruchten doen de ronde dat hij op weg is naar de Koning, maar dat blijkt voorbarig.

20u
Het overleg op 'de 16' duurt voort. Partijvoorzitters voegen zich bij de ministers. Het is wachten op meer nieuws. Iedereen verwacht dat er één of meerder ontslagen vallen.

23.30u
De ministers gaan uiteen. Van ontslagen is geen sprake. Er wordt gewacht op een uitgebreider verslag van het Hof van Cassatie (dat vrijdag verwacht wordt) en er duikt een brief op van de procureur-generaal van het hof van beroep waarin hij ernstige twijfels uit over de wettelijkheid van het arrest van het hof van beroep (van vrijdag 12 december) waardoor de deal tussen BNP Paribas en Fortis werd bevroren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud