Advertentie

Coens blijft erbij dat gezondheid voor gaat op Oosterweelwerken

CD&V-voorzitter Joachim Coens krijgt tegenwind vanuit eigen rangen. ©BELGA

CD&V-voorzitter Joachim Coens leek wat te voortvarend te hebben gecommuniceerd over het stilleggen van de Oosterweelwerken, maar zegt in een reactie dat hij niets afdoet aan zijn woorden. 'De gezondheid gaat voor op de werken.'

Coens had zaterdag in 'De ochtend' op Radio 1 gezegd dat de werken aan de Oosterweelverbinding moesten worden stilgelegd zolang er geen duidelijkheid is over de PFOS-vervuiling.

Maar de Antwerpse CD&V-afdeling gaf meteen tegengas. Net zoals de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) betoogd had, was er geen reden om de Oosterweelwerken stil te leggen, klonk het bij CD&V Antwerpen.

De voorzitter gaf de indruk een volledige stillegging te willen, wat niet de bedoeling was. Hij wilde het hebben over de manipulatie van de vervuilde grond.
CD&V-topper

'De voorzitter gaf de indruk een volledige stillegging te willen, wat niet de bedoeling was. Hij wilde het hebben over de manipulatie van de vervuilde grond. Het is beter geen vervuilde grond te verplaatsen tot na het expertenrapport, maar het zou te gek zijn om bijvoorbeeld de waterzuivering stil te leggen', verduidelijkt een CD&V-topper.

Het CD&V-standpunt is maandag correct weergegeven door Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, luidt het. Ze zei dat het niet nodig is de werf stil te leggen, omdat vandaag al niet meer wordt gewerkt op de grond die het meest vervuild is.

Wie wist wat over PFOS?

De productie van de chemische stof PFOS heeft de bodem rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht decennialang vervuild. Dit overzicht loodst u door alle belangrijke momenten, van de stopzetting van de productie in 2002, tot de politieke commotie vandaag.

Expertenrapport

Maar Coens zegt niets terug te nemen van wat hij zaterdag heeft gezegd. 'Ik neem niets terug. De gezondheid is belangrijk en gaat voor op de werken. Daarom ook dat de werken met vervuilde grond niet kunnen doorgaan. Ik wil eerst de uitkomst van het expertenrapport dat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft gevraagd afwachten. Anders waren die werken wel doorgegaan', aldus Coens.

Ook coalitiepartner Open VLD wacht op het rapport dat de liberale minister besteld heeft. 'Wij gaan de Oosterweelwerken zeker niet nodeloos on hold zetten, maar we moeten wel zeker zijn dat we de contaminatie niet erger maken', luidt het vanop het hoofdkwartier van Open VLD.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud