Commissie deblokkeert dossier tegen De Gucht

Karel De Gucht met zijn echtgenote Mireille Schreurs

De Kamercommissie voor Vervolgingen heeft dinsdag beslist om het gerechtelijk dossier tegen Open Vld-vicepremier Karel De Gucht te deblokkeren. Dat houdt in dat de Kamer niet tussenkomt en het dossier voort zijn gerechtelijke gang kan gaan. Aangezien de Gentse procureur-generaal meent dat er geen elementen bestaan om Karel De Gucht en zijn vrouw Mireille Schreurs te vervolgen wegens handel met voorkennis in Fortis-aandelen, zal de KI de twee wellicht buiten vervolging stellen.

(belga) - Het gerecht startte enkele maanden geleden een onderzoek na een anonieme klacht bij de CBFA over handel in voorkennis door De Gucht zijn vrouw. Vlak voor de Belgische regering begin oktober vorig jaar de Nederlandse poot van Fortis van de hand deed aan Nederland, verkochten Mireille Schreurs en haar broer in Berlare een pakket Fortis-aandelen.

Het parket-generaal van het Gentse hof van beroep rondde ondertussen het onderzoek af en maakte het dossier over aan de Kamer. In zijn advies stelt de procureur-generaal dat er geen elementen bestaan om De Gucht en zijn vrouw te vervolgen.

De commissie voor Vervolgingen besliste dinsdag achter gesloten deuren niet tussen te komen in het dossier. Dat betekent dat het gewoon voort zijn gang kan gaan en de procureur-generaal zijn advies nu zal overmaken aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Zowat iedereen gaat ervan uit dat ook de KI zal beslissen buiten vervolging te stellen.

De plenaire Kamer moet het advies van de commissie wel nog bevestigen. Dat gebeurt nu donderdag achter gesloten deuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud