Commissie keurt wetsvoorstel partijfinanciering goed

(belga) - De leden van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken hebben het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor ondemocratische partijen hun overheidsdotatie kunnen verliezen. Het gaat om een voorstel van Claude Eerdekens (PS) en Muriel Gerkens (Ecolo). De geamendeerde tekst laat aan de Raad van State over tot welk tijdstip in het verleden wordt teruggaan voor de feiten die in acht moeten worden genomen. De stemming in plenaire zitting heeft waarschijnlijk plaats op 5 februari.

De goedkeuring gebeurde met 11 stemmen tegen 2. PS, sp.a, VLD, MR en cdH stemden voor, het Vlaams Blok tegen. De CD&V was niet aanwezig.

De stemming kwam er nadat het Vlaams Blok de hele namiddag en avond de commissie bezig hield met ellenlange tussenkomsten. Ook vorige week was dat al het geval. De partij voelt zich dan ook geviseerd door het wetsvoorstel.

Het voorstel voert de wet 12 februari 1999 inzake de partijfinanciering uit. Die bepaalt dat de partijen die zich bezondigen aan racisme of de mensenrechten niet respecteren (een deel van) hun dotatie kunnen verliezen. Uiteindelijk is het de paritair samengestelde algemene vergadering van de Raad van State die binnen de vier maanden oordeelt of een partij in de fout ging of niet. De feiten van voor de wet van 1999 komen niet in aanmerking voor klachten. Uiteindelijk moet het parlement de uitspraak van het rechtscollege volgen. Een hoger beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk.

Het wetsvoorstel over de partijfinanciering is gekoppeld aan het voorstel dat de N-VA een overheidsdotatie geeft. Ook dat voorstel werd in tweede lezing definitief goedgekeurd. Het zorgt ervoor dat de partij van Geert Bourgeois op jaarbasis zowat 700.000 euro krijgt. Beide wetsvoorstellen worden volgende week woensdag in plenaire zitting behandeld. Donderdag volgt de stemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud