Communautaire onderhandelaars leggen agenda vast

Kris Peeters en Armand Dedecker - Foto Belga

De eerste vergadering van de communautaire dialoog heeft woensdag een aantal werkafspraken opgeleverd. De onderhandelaars kwamen overeen om elkaar elke week te zien. En dat moet in alle discretie gebeuren. Vertrouwelijkheid is nodig indien men resultaten wil boeken, luidde het na afloop op een persbriefing.

(belga) - De onderhandelaars trokken woensdag in het Paleis der Academiën de communautaire dialoog op gang. Dat gebeurde in één van de vele statige zalen in het gebouw, dat dateert uit het begin van de 19de eeuw. Met de staatsieportretten van onder meer Willem I en Albert I op de achtergrond vatten de Vlaamse en Franstalige politici de gesprekken aan. Vlamingen en Franstaligen zaten tegenover elkaar, met de co-voorzitters Kris Peeters en Armand De Decker en de ministers van Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen en Didier Reynders er tussenin.

Echt onderhandelen was er woensdag echter nog niet bij. De communautaire protagonisten maakten op de installatievergadering vooral werkafspraken, bleek achteraf op een korte briefing.

Bedoeling is dat de 12 elkaar minstens tot het eind van het jaar elke week zien. Vandeurzen en Reynders zullen daar niet altijd bij zijn. Volgens Peeters zal ook de minister-president van de Duitstalige gemeenschap Karl-Heinz Lambertz af en toe worden uitgenodigd.

Waar en wanneer wordt vergaderd, wilden de onderhandelaars niet kwijt. Zij zijn immers van plan om in alle discretie te werken. Enkel wanneer er resultaten worden geboekt of deelakkoorden worden afgesloten, zal de pers worden ingelicht. "We willen in een zo groot mogelijke vertrouwelijkheid werken. Dat is zeer belangrijk", verklaarde Senaatsvoorzitter Armand De Decker.

Een aantal andere onderhandelaars bevestigden dat achteraf. "Er is meer discipline nodig bij de politici indien men echt in de logica van onderhandelen wil treden. Resultaten zullen daarvan afhangen", stelde Vlaams minister Steven Vanackere (CD&V).

Van deadlines is ook geen sprake. "We willen in alle rust werken", verwoordde Vlaams minister-president Kris Peeters het. Toch willen de Vlamingen al voor de verkiezingen van juni volgend jaar resultaten boeken.

Vertrekbasis voor de onderhandelingen is de nota van de drie koninklijke bemiddelaars. Daarin staat onder meer dat de dialoog moet leiden tot een grondige en evenwichte staatshervorming die moet leiden "tot een verder uitbalanceren van het institutioneel zwaartepunt, namelijk door meer autonomie, bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan de gefedereerde entiteiten toe te kennen, zonder de interpersonele solidariteit ter discussie te stellen". De onderhandelingen starten met een wit blad, zonder taboes of voorwaarden.

Iedereen die rond de tafel zat, had het woensdag over een positieve en constructieve sfeer. "Ik hoop dat er zal worden geluisterd naar elkaars eisen en dat de wil bestaat te spreken over problemen die al lang bestaan", zei FDF-voorzitter Olivier Maingain.

Zowat alle Franstaligen ontkenden dat dit de dialoog van de laatste kans is. "Er moet iets bewegen, maar of dit de laatste kans is? Dat is meer iets voor wanneer je sterft", stelde PS'er Philippe Moureaux.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud