Conflict tussen veiligheid en taksvrije verkoop op luchthavens

Op Zaventem zijn BIAC, de overheid en de luchtvaartmaatschappijen het oneens over de impact van de extra veiligheidsmaatregelen die van kracht zijn sinds de Britse politie donderdag een terreurcomplot heeft gedwarsboomd. Restricties op handbagage hypothekeren immers de verkoop van taksvrije producten. Het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk spitst zich intussen toe op de bankrekeningen van de terreurverdachten.

(tijd) De taksvrije verkoop op de luchthaven van Zaventem leidt tot een belangenconflict tussen de exploitant BIAC, de overheid en de luchtvaartmaatschappijen. Dat zorgt voor onduidelijke instructies in verband met de artikelen die wel of niet mee aan boord mogen. Luchtvaartmaatschappijen krijgen van de overheid de richtlijn passagiers te ontraden taksvrije producten aan te kopen, de overheid zelf schrijft in een mededeling dat die producten mogen afgegeven worden bij het instappen van het vliegtuig. De extra fouilleringen en controles zorgen in elk geval voor forse vertragingen, vooral richting Verenigde Staten.

Eurostar, de hogesnelheidstrein tussen Londen en Parijs/Brussel, profiteert van de problemen in de luchtvaart en verwacht tussen donderdag en zondag 15.000 extra klanten.

Bankrekeningen

In het Verenigd Koninkrijk spitst het onderzoek naar het gedwarsboomde terreurcomplot zich inmiddels toe op de bankrekeningen van de gearresteerde verdachten. Op verzoek van de politie en de veiligheidsdiensten bevroor de Bank of England de tegoeden van 19 van de 24 arrestanten.

Met de maatregel hoopt Londen te voorkomen dat 'iemand anders met toegang tot de rekeningen van de verdachten het geld het land uitsmokkelt, overschrijft naar een bankrekening van terroristen of het afhaalt en het gebruikt voor schadelijke doeleinden'.

Via de bankverrichtingen van de arrestanten hopen de speurders te achterhalen wie het brein was achter de terreurplannen en wie het complot financierde. Volgens officieuze bronnen waren op de rekeningen in kwestie onlangs aanzienlijke bedragen uit Pakistan overgeschreven. Dat geld zou bedoeld geweest zijn voor de aankoop van vliegtuigtickets.

Na de bevriezing van de tegoeden van de verdachten publiceerde de Bank of England hun namen, leeftijd en woonplaats. Daaruit blijkt dat 19 van de 24 arrestanten tussen 17 en 35 jaar oud zijn en de Britse nationaliteit hebben. Het leeuwendeel is van Pakistaanse origine. Over de identiteit van de vijf andere arrestanten gaf Londen geen informatie vrij.

GUM/LD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud