Congolese militairen op 21 juli-defilé

©Photo News

Dat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) het Congolese leger heeft uitgenodigd om te defileren in Brussel op de nationale feestdag, lokt felle kritiek uit. Het werd bovendien nooit besproken, niet tijdens het kernkabinet, noch op de ministerraad, is te horen in regeringskringen.

(belga) - Tijdens een debat in het VRT-programma De Zevende Dag haalden Herman De Croo (Open Vld) en Bart De Wever(N-VA) fors uit naar het gelanceerde idee.

Herman De Croo vroeg zich tijdens het gesprek af of het 'om een eenmansbeslissing gaat. In ieder geval vindt hij het een 'stap te ver' aangezien het Congolese leger een groot probleem is.
Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat de stafchef van het Congolese leger te veel bloed aan zijn handen heeft en dat het dus niet te rechtvaardigen is 'om hen hier op 21 juli te laten paraderen'. 'Als je de koning naar Congo stuurt en Congolese militairen naar hier haalt om te defileren, zeg dan niet dat je het regime niet legitimeert', klonk het.

Volgens Groen! -Kamerlid Wouter De Vriendt is de uitnodiging van De Crem 'grotesk' en speelt De Crem soloslim. Hij zou het naar eigen zeggen 'straf' vinden als daar al definitieve beslissingen over zijn genomen, terwijl de invulling en het programma van het bezoek van koning Albert II aan Congo voor de onafhankelijkheidsviering nog vorm moet krijgen.

De sp.a is evenmin te spreken over het voornemen van De Crem om Congolese militairen te laten defileren op de nationale feestdag. 'Hoe haalt De Crem het in zijn hoofd om onze militairen samen te laten defileren met plunderaars, moordenaars en verkrachters?', stelt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen in een communiqué

In een reactie liet minister De Crem gisteren weten dat hij zijn Congolese collega Charles Mwando wel heeft uitgenodigd om Congolese militairen op de nationale feestdag te laten defileren, maar er is nog geen officiële uitnodiging overgemaakt.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud