Crisis doet arbeidsmigratie niet dalen

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Door de crisis bieden zich op onze arbeidsmarkt minder nieuwkomers uit Centraal-Europa aan. Maar diegenen die al aanwezig zijn, slagen er wel in hier te blijven. Dat blijkt uit cijfers over de toekenning van arbeidsvergunningen aan burgers van de nieuwe Europese lidstaten.

(tijd) -  Nu kunnen de arbeidsmigranten hier enkel terecht als ze een arbeidskaart voor een knelpuntberoep krijgen. Die beperking wordt op 1 mei afgeschaft. Tegelijk rijst de vraag of er in volle crisis nog behoefte is aan die veelal Poolse werkkrachten.

Maar in Vlaanderen blijkt het aantal arbeidskaarten voor de nieuwe EU-burgers tijdens de eerste drie maanden van dit jaar nog met 2,8 procent gestegen te zijn tegenover vorig jaar. Het aantal aanvragen voor mensen die hier nog nooit gewerkt hebben, daalt wel met ruim 30 procent.

Maar de hernieuwingen van bestaande vergunningen stijgen met hetzelfde percentage. Ruim de helft van de vergunningen geldt voor de land- en tuinbouwsector. Die gaat er nog op vooruit. Voor beroepen zoals lasser en metselaar is er wel een daling.

IB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud