Cultuur neemt tijdelijk filmkeuring over

Minister van Cultuur Joke Schauvliege - Foto Photonews ©Photo News

Het departement Cultuur zal tijdelijk de werking van Commissie voor de Filmkeuring op zich nemen. Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). De filmkeuringscommissie dreigde vanaf 1 oktober stil te vallen met als mogelijk gevolg dat alle films het label KNT (Kinderen Niet Toegelaten) zouden krijgen, ook de nieuwste K3- of Disney-film.

(belga) - De werking van de filmkeuringscommissie dreigde volledig te blokkeren. Bij gebrek aan voorzitter wordt de commissie al een tijd gerund door een secretaresse die betaald wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Maar zij gaat op 1 oktober op pensioen.

Dat vormde een groot probleem, want de vrouw regelde tot nog toe de werking van de commissie en zag er ook op toe dat de films die geƫvalueerd worden als Kinderen Toegelaten (KT), ook een toelatingsnummer krijgen. In Belgiƫ is het zo dat alle films in principe verboden zijn voor min 16-jarigen, tenzij de filmkeuring na visie van de film een KT-label toekent.

In het slechtste geval dreigden daardoor alle films vanaf morgen/donderdag 1 oktober het KNT-label te krijgen, inclusief de kinderfilms.
Maar volgens het kabinet van Vlaams minister Schauvliege komt de werking van de filmkeuringscommissie niet in het gedrang.

'Het departement Cultuur zal tijdelijk instaan voor de werking van de commissie', luidt het. Volgens Schauvliege is het aan de federale overheid, met name aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), om 'finaal de problematiek te ontwarren'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud