Dader bekent doodsbedreiging Bousakla - update 3

(tijd/belga) - De onderzoeksrechter heeft de man die sp.a-senator Mimount Bousakla afgelopen zaterdag telefonisch heeft bedreigd vrijdagnamiddag aangehouden. Dat deelt het parket van Antwerpen mee. Hij verschijnt dinsdag voor de raadkamer. Het gaat om een Gentenaar die zich tot de islam heeft bekeerd. De man heeft geen strafblad en zou ook geen andere politici bedreigd hebben. Naast Bousakla zijn ook de federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx en drie andere politici met de dood bedreigd.

Bousakla dook zondag onder nadat ze dreigtelefoontjes had ontvangen. De politica verblijft sindsdien op een geheim adres en krijgt de klok rond politiebescherming.

De man achter de dreigtelefoontjes, blijkt een 38-jarige Gentenaar die zich tot de islam heeft bekeerd. Dat maakten het Antwerpse en federale parket vrijdag bekend op een persconferentie. De verdachte heeft verklaard dat hij de uitspraken van Bousakla opruiend en onverdraagzaam vond. Om die reden deed hij afgelopen zaterdag een bedreigende telefoon naar het Antwerpse sp.a-secretariaat. Volgens hem, en ook volgens het dossier, zou hij nooit over 'ritueel slachten' hebben gesproken. Ook de sp.a-senator ontkent dit.

De man in kwestie heeft geen gerechtelijke antecedenten. Hij stond in 2002 wel op een ledenlijst van de Arabisch Europese Liga (AEL), maar de organisatie heeft blijkbaar niets te maken de kwestie.

Hij riskeert nu een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar voor mondelinge bedreigingen met racisme als verzwarende omstandigheid. De verdachte verschijnt vrijdag voor de onderzoeksrechter, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.

De AEL heeft geen weet van het lidmaatschap van een autochtone Gentenaar. Volgens de voorzitter van AEL-België, Ahmed Azuz, gaat het misschien om iemand die zich via de website van de organisatie heeft ingeschreven. Maar het gaat zeker niet om een actief lid.

Azuz vreest nu wel voor de stigmatisering van zijn organisatie. Hij neemt ook uitdrukkelijk afstand van de bedreigingen die er geweest zijn aan het adres van SP.A-senator Bousakla. Dat meldt de VRT.

De krant Het Belang van Limburg schrijft vrijdag dat ook sp.a-voorzitter Steve Stevaert doodsbedreigingen ontving. Maar Stevaert wil niet ingaan op de details. Stevaert geniet geen bijzondere bescherming maar neemt wel steeds voorzorgen.

Onkelinx zei donderdag in de Kamer dat er naast het dossier-Bousakla bij het gerecht nog een tweede dossier is geopend over bedreigingen aan politici. De beide dossiers zijn in handen van het federale parket om een efficiënte coördinatie en informatievergaring mogelijk te maken. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de dossiers verband houden met elkaar, luidt het.

In de wandelgangen bevestigde Onkelinx dat haar naam in het tweede dossier voorkwam. Ze zei dat het niet de eerste keer was dat ze is bedreigd en dat het niet tot een 'psychose' mag komen. 'Misschien stelt het allemaal niets voor.' Bom- of gifbrieven gaven vroeger al aanleiding tot valse bedreigingen in ons land.

In de brief worden - in gebrekkig Frans - ook de PS-burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux, en zijn rechterhand, het Brusselse parlementslid Mohammadi Chahid (PS), bedreigd. Het drietal zou ook dreigtelefoons gekregen hebben.

MR-kamerlid Corinne De Permentier maakte donderdag bekend dat ze een e-mail met bedreigingen uit Spanje heeft ontvangen. Haar uitspraken over de boerka zouden aan de oorsprong liggen van de bedreiging. Ze diende een klacht in bij het Brusselse parket.

Naar verluidt zijn de bedreigingen afkomstig uit islamitische hoek. Het federale coördinatie- en crisiscentrum - een comité van veiligheidsexperts - trof al veiligheidsmaatregelen. Onkelinx waarschuwde dat de afzenders van de dreigboodschappen zware straffen riskeren. Of de bedreigde personen ingestemd hebben met persoonlijke beveiliging is niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud