Dassen naar kabinet De Gucht

Koen Dassen, de ontslagen administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, begint als expert inzake internationale samenwerking van inlichtingen- en politiediensten op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD).

(foto belga)

(belga) - Dat vernam De Morgen, en wordt bevestigd door woordvoerders van de liberale ministers Dewael en De Gucht. De ex-baas van de Staatsveiligheid gaat dus niet aan de slag op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD), zoals aanvankelijk aangekondigd.

Aanleiding voor het ontslag van Dassen was de publicatie van een voor de Staatsveiligheid bezwarend rapport over de uitvoer van een isostatische pers naar Iran, die mogelijk voor nucleaire of militaire doeleinden kon worden gebruikt. Uit het rapport bleek dat de dienst de waarschuwingen van de CIA had genegeerd.

Later bleek dat Dassen zich met zijn onorthodoxe verzet tegen het regeringsplan voor de oprichting van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (Coda) de woede van premier Verhofstadt en minister Dewael op de hals had gehaald.

De daaropvolgende rel rond de verdwijning van de Turkse linkse activiste Fehriye Erdal, die de minister van Binnenlandse Zaken in moeilijkheden bracht, deed de relatie tussen Dassen en Dewael volledig verzuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud