Databank voor euthanasie

Vier jaar na de invoering van de euthanasiewet is er uitzicht op een databank waarin alle wilsverklaringen voor euthanasie opgenomen zullen worden. Op die manier kunnen artsen nagaan of een patiënt die in een onomkeerbare coma verkeert zo'n levenstestament heeft opgesteld.

Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) is het KB dat dit mogelijk zal maken zo goed als rond. De databank zal worden ondergebracht in het Rijksregister. Dat schrijft De Morgen maandag.

"Het KB wordt weldra gepubliceerd. Het zal wel nog enige tijd duren voor de databank operationeel is, omdat ze een streng beveiligd informaticasysteem vereist", zegt de woordvoerster van de minister.

De databank zal vooral nuttig zijn voor niet behandelende artsen, wanneer pakweg een Brusselaar in Oostende een auto-ongeval heeft en in een onomkeerbare coma terechtkomt. Maar ook wanneer de betrokkene zijn huisarts of familie niet op de hoogte bracht van de wilsverklaring, of wanneer de vertrouwenspersoon is weggevallen, kan de databank van pas komen

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud