Datum federale verkiezingen vervroegd naar 18 mei

(tijd-nieuwslijn/belga) - De Belgische verkiezingen voor Kamer en Senaat hebben plaats op zondag 18 mei. Dat deelde premier Verhofstadt woensdag mee op een persconferentie.

Volgens Verhofstadt worden de verkiezingen vervroegd wegens praktische redenen. De verklaring over de grondwetsherziening zou ten laatste op vrijdag 4 april moeten worden goedgekeurd in Kamer en Senaat. Daarna worden beide kamers ontbonden.

Verhofstadt benadrukte dat de begrotingscontrole zoals gepland eind februari zal doorgaan.

Volgens waarnemers is het de bedoeling van de paars-groene regeringscoalitie om na de verkiezingen verder te regeren. De formatie van een nieuwe regering zou zo nog voor de zomer kunnen worden afgerond.

Bij het bepalen van de verkiezingsdatum speelde de paasvakantie naar verluidt een belangrijke rol. Het paasreces in de Kamer duurt dit jaar langer dan normaal, namelijk van 5 tot 27 april. Dat heeft te maken met de verschillende vakantieperiodes in het noorden en het zuiden van het land.

De bespreking van de verklaring over de grondwetsherziening pas na de paasvakantie starten, zou volgens de premier betekenen dat de verkiezingen er pas eind juni, begin juli kunnen komen. "En dat is wat laat", stelde de eerste minister. In overleg met het parlement stelde de regering daarom voor om de bespreking vroeger te starten en uiterlijk op vrijdag 4 april te stemmen.

Andere redenen om de stembusslag enkele weken vroeger te laten plaatsvinden zijn eerder van praktische aard. "De datum is ook beter voor de kiezer. In juni zijn steeds meer mensen met vakantie. Maar ook voor jongeren en ouders is mei beter, omdat wij op die manier uit de examenperiode blijven. Ook daar hebben we rekening mee willen houden", verklaarde Guy Verhofstadt. Daarnaast vallen in mei nog een aantal feestdagen, waardoor de keuze aan data beperkt was, luidde het nog.

(foto: iso)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud