De Bruyckere (Voka) verwacht grotere inspanning van Franstaligen

De nieuwe Voka-voorzitter Luc De Bruyckere ©Sofie Van Hoof

De Franstaligen moeten een grotere inspanning doen om hun begroting op orde te krijgen. 'Wij, de Vlamingen, engageren ons om tegen 2011 een begroting in evenwicht te hebben. Dan kan het niet dat de Franstaligen zeggen 'on verra'', zegt Luc De Bruyckere, voorzitter van voedingsgroep Ter Beke en de gloednieuwe voorzitter van Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen.

(tijd) - De Bruyckere gaf woensdag een persconferentie naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, 11 juli, en ook anticiperend op de regeringsonderhandelingen in de deelstaten.

Bruggenbouwer

De Bruyckere, die met Ter Beke ook in Wallonië actief is, wordt algemeen beschouwd als een bruggenbouwer tussen de twee taalgemeenschappen. 'En dat wil ik ook blijven. Maar ik wil ook aan de Franstaligen de waarheid zeggen: ze moeten oppassen dat ze de radicalisering van de Vlamingen niet aanwakkeren'.

Solidariteit

Volgens De Bruyckere is Voka, net als een meerderheid van de Vlamingen, tegen een opsplitsing van het land. 'En ik wil ook dat de Franstaligen beseffen dat we de solidariteit tussen noord en zuid willen behouden. Maar als ze ons verwijten niet solidair te zijn met de Franstaligen, dan zeg ik 'minuutje hé'. Vlaanderen is wèl genereus'.

De Bruyckere wijst erop dat er jaarlijks voor zo'n 6 à 7 miljard transfers van Vlaanderen naar Franstalig België gaan.

Lees morgen meer in De Tijd.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud